Op weg naar een energieneutrale gemeente, vervangen we versneld alle openbare verlichting door ledverlichting. Een zichtbaar goed voorbeeld en pure milieuwinst. Bovendien levert dit op termijn nancieel voordeel op doordat we besparen op elektriciteit en op onderhoud.

Dit geldt vooral voor straatverlichting. Led-armaturen worden niet warm, koeling is dus niet nodig, wat een positieve invloed heeft op de levensduur én bewegingsgestuurde verlichting mogelijk maakt. We kunnen de openbare verlichting ’s nachts sterker dimmen en de verlichting beter richten.

In Meppel worden de sterren weer zichtbaar met straatverlichting die geen strooilicht en lichtvervuiling geeft. Donkere nachten zijn goed voor het welzijn van mens en natuur, en ze leveren energiebesparing op. We vergeten niet dat verlichting ook bijdraagt
aan een grotere sociale veiligheid. In een lichtplan per buurt brengen we lichthinder, energiebesparing en veiligheid met elkaar in balans.

De gemeente geeft het goede voorbeeld en gaat in gesprek met winkels en horeca om zuiniger met energie om te gaan: ledverlichting toepassen, in de winter de deuren dicht, liever niet de terrasverwarming aan maar lekkere terrasdekentjes op de stoelen.