Meppel biedt mensen die op de vlucht zijn voor oorlog of onderdrukking een veilige haven. En asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd kunnen in Meppel in ieder geval rekenen op een bed-bad- broodregeling, zolang landelijke voorzieningen niet volstaan.

Nieuwe inwoners van de gemeente Meppel krijgen een vernieuwd welkomstpakket. Een pakket dat niet alleen streekproducten en kortingsbonnen biedt, maar ook uitdraagt waar de gemeente voor staat: het pakket is duurzaam en laat zien dat we in Meppel respect hebben voor alle minderheidsgroepen in de plaatselijke samenleving.

Meppel is een regenbooggemeente. Dat wil zeggen dat Meppel de emancipatie van LHBT+ inwoners ondersteunt. De acceptatie binnen sportverenigingen, culturele
en religieuze instellingen heeft prioriteit. Ook zorginstellingen en verpleeg- en verzorgingshuizen moeten LHBT+ vriendelijk zijn. De gemeente stimuleert het
behalen en behouden van het keurmerk de Roze Loper. In Meppel is geen plaats voor discriminatie. Het personeelsbestand van de gemeente is een afspiegeling van de lokale samenleving. Ook alle instellingen die subsidie van Meppel ontvangen, maken werk van diversiteit.