GroenLinks maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van de basiszorg in de regio van Meppel en omgeving nu de Raad van Bestuur van Zorgcombinatie Noorderboog het besluit heeft genomen dat zwangere vrouwen met ingang van 1 januari 2013 niet meer in Meppel kunnen bevallen. Linda Voortman, Tweede Kamerlid GroenLinks wil hierover op korte termijn in debat met de minster van Volksgezondheid. GroenLinks Meppel gaat vragen stellen aan het college.
Bereikbaarheid en goede afspraken met verloskundigen
Het voorgenomen besluit van Zorgcombinatie Noorderboog houdt de gemoederen al enige tijd bezig. Begin van dit jaar werden onder bezielende leiding van Bianca Mars 10.000 handtekeningen voor behoud van verloskunde ingezameld en op een landelijke manifestatie aan de landelijke politiek overhandigd. Te allen tijde wilde men voorkomen dat in de toekomst bermbabys geboren zouden worden. In de regio namen diverse gemeenten moties aan voor behoud van de acute verloskundige zorg.
In antwoord op vragen van Tweede Kamerleden heeft minister Schippers herhaaldelijk aangegeven dat de bereikbaarheid van de acute verloskundige zorg binnen 45 minuten in de regio niet mag verslechteren ten opzichte van de huidige situatie en dat de samenwerking met de verloskundigen in de regio goed georganiseerd moet zijn.
In het persbericht waarin de Raad van Bestuur melding doet van het besluit met de bevallingen te stoppen, wordt gemeld dat zij ervan uit gaat dat aan beide voorwaarden per 31 december 2012 zijn voldaan.
Plannen zorgvuldig uitvoeren
Willie Oldengarm en Linda Voortman: “ We vinden het vreemd dat de Raad van Bestuur nu al een besluit neemt terwijl nog steeds niet aan de voorwaarden van de minister is voldaan. We krijgen nog steeds signalen dat ambulances te laat komen. Hoe moet dan straks? Met de verloskundigen is vanaf het moment dat zij in juli uit het overleg zijn gestapt, niet meer overlegd. Dit tart toch alle zorgvuldigheid? Samenwerking moet wel van twee kanten komen. Het is nu wel allemaal kort dag!”.
Oldengarm en Voortman hebben er dan ook een hard hoofd in of het een en ander voor 1 januari zorgvuldig geregeld kan worden. Voor Linda Voortman genoeg redenen bij de minister aan de bel te trekken en op korte termijn een debat aan te vragen.
Draagvlak is nodig voor een goede basiszorg in de regio
GroenLinks hecht veel waarde aan draagvlak voor de nieuwe plannen van het ziekenhuis.
Oldengarm: ” Een goede basiszorg voor onze regio is gebaat bij een goed werkend samenwerkingsverband waarbij de ziekenhuizen, verloskundigen, huisartsen, kraamzorg, ambulancezorg een gezamenlijke zorgvisie hebben opgesteld. De eerste lijnszorg wordt de komende tijd steeds belangrijker. Aan de gemeente wordt steeds meer regie gevraagd. We hebben het idee dat bij de andere partijen nog te weinig draagvlak is voor de plannen van het ziekenhuis doordat ze er niet genoeg bij betrokken zijn”. De fractie van GroenLinks gaat dan ook aanstaande donderdag tijdens het vragenhalfuur het college vragen zich hard te maken voor het creëren van meer draagvlak.