Het Kabinet is van plan om begeleiding te decentraliseren naar gemeenten. Voor GroenLinks staat daarbij voorop dat wie zorg nodig heeft, hier zoveel mogelijk zelf de regie over moet kunnen voeren. Daarom roept GroenLinks Meppel het college op met een lokale PGB-regeling te komen. Zij heeft de andere fracties verzocht hierbij samen op te trekken.

Als de plannen van het kabinet doorgaan, worden vanaf 2013 gemeenten verantwoordelijk voor de zorg van mensen die begeleiding nodig hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulp bij het plannen van dagelijkse activiteiten, maar ook om dagbesteding.

Wat valt onder die begeleiding?

Individuele begeleiding kunt u aanvragen voor bijvoorbeeld:

  • het onderhouden van sociale contacten
  • het plannen van dagelijkse activiteiten
  • structuur aanbrengen; helpen herinneren aan etenstijd, drinken etc.
  • Plannen en structureren (huis)werk;
  • het regelen van uw financiën;
  • bij het voortbewegen in en buiten uw huis.

Ook kan begeleiding nodig zijn vanwege:

  • probleemgedrag
  • problemen in denken, concentreren en waarnemen
  • problemen met oriëntatie in tijd, plaats en persoon

Ook kortdurend verblijf gaat over naar de gemeente. Dit is vooral ter ontlasting van de mantelzorger en het gezonde deel van het gezin.  Daarmee wordt logeer-, weekend- en vakantieopvang bedoeld. Met een indicatie voor langdurig Verblijf en een PGB kunt u thuis blijven wonen of in een woonvorm naar eigen keuze.

Eigen regie

GroenLinks wil dat mensen die deze zorg nodig hebben, zelf moeten kunnen beslissen over hoe zij die zorg in willen richten. Door dit via een PGB te doen, kunnen zij zelf bepalen wanneer en op welke manier zij zorg krijgen, waardoor zij kunnen werken, of de zorgvrager thuis kan blijven wonen en men zelf voor hun zieke kind kan zorgen.

Bovendien kan het in vele gevallen goedkoper (geen overhead, flexibeler, geen CAO, maar ZZPers).

Onzekerheid wegnemen bij PGBhouders

GroenLinks Meppel wil niet afwachten tot begeleiding wordt overgeheveld naar de gemeente, maar wil dat er nu al een besluit genomen wordt over een PGB-regeling. Op die manier wordt de onzekerheid onder de huidige en toekomstige budgethouders weggenomen.

Zij heeft andere fracties benaderd gezamenlijk een motie op te stellen en in te dienen waarbij het college wordt opgeroepen een lokale PGB-regeling voor te bereiden en dit voor de zomervakantie aan de raad voor te leggen.

Zij roept daarbij het college op bij het opstellen van een regeling de mensen te betrekken die nu ook al gebruik maken van een PGB voor de zorg van hun naaste.

Speciale openbare fractievergadering GroenLinks

De fractie van GroenLinks vindt het belangrijk de doelgroep zoveel mogelijk te betrekken. Daarom organiseert de fractie van GroenLinks op 20 maart a.s. vanaf 19.30 uur een speciale fractievergadering over de PGB. Zorgvragers, zorgaanbieders die veel werken met een PGB, andere politieke partijen en geïnteresseerden zijn van harte welkom. De bijeenkomst wordt gehouden in Cultureel Centrum de Plataan en begint om 19.30 uur.

Harriet Hollander, senior adviseur bij Zorgbelang Drenthe en Annette Stekelenburg, ervaringsdeskundige en ambassadeur van Per Saldo leveren aan die avond een bijdrage.

Reacties zijn ook welkom bij w.oldengarm@groenlinksmeppel.nl