Maar.. nadeelcompensatie, waar hebben we het eigenlijk over? Voor compensatie van nadeel kom je in aanmerking als de gemeente een besluit neemt waar jij als inwoner of ondernemer schade (of nadeel) van ondervindt. Bijvoorbeeld door een aanpassing van de weg voor jouw deur of het aanpassen van het bestemmingsplan op een perceel naast jouw perceel. Doe je bij de gemeente een verzoek tot compensatie dan krijg je te maken met de regeling: nadeelcompensatie.

In het eerste voorstel dat naar de raad gekomen is (toen nog hamerstuk) stond een bedrag opgenomen van vijfhonderd euro voor iedereen die een aanvraag wilde doen*. Er was geen vangnet of oplossing ingebouwd voor inwoners die rondkomen van een minimum inkomen of lager. Het college lichtte dat toe door te stellen dat het hoge bedrag nodig is om te voorkomen dat er vaak een beroep op de regeling wordt gedaan.

Mede omdat er geen vangnet aanwezig was voor inwoners die leven met een minimum of lager inkomen heeft de raad besloten het onderwerp van de agenda te halen. Het college heeft het onderwerp in mei 2022 weer teruggekregen van de raad en afgelopen 29 september is het weer teruggekomen bij de raad.

Het college heeft toen duidelijk gemaakt dat inwoners met een laag inkomen via de bijzondere bijstand een aanvraag kunnen doen. Voor andere inwoners bleef het bedrag echter op vijfhonderd euro staan. Klaas-Jan van het CDA en onze fractievoorzitter Anouk waren blij met het resultaat rondom de bijzondere bijstand maar vonden het bedrag van vijfhonderd euro nog steeds te hoog. Daarom hebben zij een amendement opgesteld en in samenwerking met andere partijen ingediend.  

Met het unaniem aangenomen amendement hebben zij ervoor gezorgd dat de kosten voor een aanvraag gehalveerd zijn. Dat betekend dat inwoners met een minimum inkomen of lager een aanvraag kunnen doen via de bijzondere bijstand maar dat het voor de overige inwoners een stuk toegankelijker is geworden. Een belangrijke stap. Want inwoners die schade hebben geleden door handelen van de gemeente, moeten zo snel en zo goed mogelijk geholpen worden.

* Dit bedrag krijgen inwoners terug als de aanvraag na onderzoek van de gemeente gegrond blijkt. Komt de gemeente tot de conclusie dat het handelen geen nadeel heeft veroorzaakt dan is de inwoner of ondernemer de kosten om tot aanvraag te komen definitief kwijt.