De publieksactie voor behoud van de afdeling acute verloskunde in Meppel die afgelopen zaterdag gehouden werd, was een groot succes. Het winkelende publiek in Meppel, Steenwijk, Staphorst, Nijeveen en De Wijk gaf massaal gehoor aan de oproep om de petitie, waarvan Bianca Mars de initiatiefnemer is, te ondertekenen. De eensgezinde collectieve actie van politieke partijen, verloskundigen, verpleegkundigen en vrijwilligers leverde alleen al in de gemeente Meppel meer dan 1000 handtekeningen op. Bianca Mars toonde zich erg verguld met dat aantal dat zij bovenop de al 4400 steunbetuigingen kan tellen die inmiddels online al zijn verzameld.

Verloskundige Nelleke Gosker ervoer de betrokken reacties van het winkelend publiek en de  brede samenwerking tijdens de publieksactie als een enorme morele steun in de rug. Beiden spraken hun lof uit over de coördinatie van de actie die in handen was van GroenLinks Meppel. Naast initiatiefnemer GroenLinks namen ook CDA, ChristenUnie, Sterk Meppel, SP en VVD deel aan de publieksactie.

Inwoners bezorgd over de toekomst van de basiszorg
Onder de winkelende mensen was sprake van een grote betrokkenheid bij de actie. Mensen uitten hun verontwaardiging over de mogelijke verdwijning van de afdeling acute verloskunde, die door velen als een belangrijke basisvoorziening wordt gezien. Verpleegkundigen werkzaam in het Diaconessenhuis van Meppel brachten hun zorgen naar voren over de spanningen op de werkvloer die door het voorgenomen besluit van de raad van bestuur van het streekziekenhuis zijn ontstaan. Een collega uit Zwolle vroeg zich openlijk af of de Isalakliniek wel voldoende capaciteit heeft voor de extra zorgvraag die door de sluiting van de afdeling in Meppel zal ontstaan. Ook kwam nadrukkelijk de zorg naar voren dat met dit voorgenomen besluit ook de toekomst van de kindergeneeskunde en andere diensten in Meppel op het spel wordt gezet. Een veel gehoorde opmerking “Als we met elkaar niet oppassen, is het ziekenhuis zo gedeformeerd tot een veredelde polikliniek. Een weg terug is dan niet meer mogelijk”.

Brede steun
Opvallend was ook dat de steun van alle leeftijden kwam. Een mooi voorbeeld vormden twee leerlingen van de Ambelt, school voor speciaal voortgezet onderwijs in Meppel. Zij hadden tijdens een schoolexcursie naar Den Haag in het vragenuurtje van de Tweede Kamer vragen horen stellen over deze kwestie die in hun eigen woonplaats speelt.
Ze waren daarom bewust naar de mega-ooievaar gefietst om hun handtekening te zetten. De ooievaar was als centraal punt van de actie opgesteld op de kruising van de Hoofdstraat en Kruisstraat in Meppel.
Willie Oldengarm, fractievoorzitter van GroenLinks Meppel, toonde zich verheugd over het feit dat bijna alle politieke partijen uit Meppel zich aansloten bij de publieksactie. “Dit toont maar weer aan dat als het erop aan komt we samen een goede vuist kunnen maken. Samen met de moties die inmiddels in de gemeenten Westerveld, Staphorst, De Wolden, Steenwijkerland, Zwolle en de Provincie Drenthe zijn aangenomen, is dit een ongelooflijk sterk signaal aan de raden van bestuur van de betrokken ziekenhuizen en aan minister Schippers. Burgers en politiek willen geen bermbabies maar een goede basiszorg!”