GroenLinks-raadslid Willie Oldengarm blijft hoopvol gestemd na het onderhoud met de vaste Kamercommissie van Verkeer en Waterstaat van 22 april in Den Haag.

De NS beweert dat extra stops veel geld kosten. De actievoerders bestrijden die cijfers. En ook minister Camille Eurlings lijkt te twijfelen. Hij beloofde nader onderzoek te laten doen naar mogelijke alternatieven alvorens een definitief besluit te nemen over de nieuwe NS – regeling.

GroenLinks kamerlid Ineke van Gent had twee konsept-moties achter de hand om in te dienen. Deze worden voorlopig aangehouden.

Een verslag van de commissievergadering Verkeer en Waterstaat 22 april 2009


In de commissievergadering kwam duidelijk naar voren dat alle commissieleden (SP, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en de PvdA) het er niet mee eens waren dat de NS de Schiphollijn niet meer wil laten stoppen in Meppel, Beilen en Hooegeveen. Ineke van Gent  (GroenLinks) en Jan Mastwijk(CDA) lieten zich het meest genuanceerd uit over de kwestie.
Mastwijk is voorstander Hoogeveen intercitystation te laten zijn voor de Schipholintercity en Meppel intercitystation voor de intercity naar Leeuwarden. Hij vertelde hiervoor samen met Ineke van Gent een konseptmotie te hebben opgesteld.
Ineke van Gent (GroenLinks) vertelde een stadjer te zijn, maar zich ook solidair met de regio te voelen.  Daarom had zij als alternatief het ene uur de Schipholintercity te laten stoppen in Meppel en Beilen en het andere uur in Hoogeveen en Haren.Hjkkkkoollllldeooooooogeveen
Emile Roemer (SP) stelde voor treinen in te zetten die 160 kilometer per uur kunnen rijden.

De reactie van de minister.


Minister Eurlings  meldde dat niet de regering maar de NS verantwoordelijk is voor de dienstregeling. De regering had de NS als taak gegeven het aantal passagiers per jaar met 13 tot 15 miljoen te laten stijgen. De voorwaarde die de NS hierbij stelde was dat zij een subsidie van 8 tot 10 miljoen zou krijgen.
Wanneer er een extra stop plaatsvindt, is de tijdwinst op de reis 8 minuten i.p.v. 10. Maar dan wil de NS een subsidie van 10 tot 15 miljoen. Volgens de NS reizen slechts 100 van de 2000 reizigers door naar Schiphol. Ook denkt de NS dat hierdoor het aantal reizigers minder zal groeien.
De minister meldde dat de NS het reisschema ook kan laten zoals het is. Dit gaf hoorbare toestemming vanaf de publieke tribune, waarop de voorzitter het commentaar gaf dat instemming alleen onhoorbaar gegeven mag worden, om de kamerleden niet te beïnvloeden.
De minister zegt toe door een onafhankelijke commissie een tweede opinie laten maken over de cijfers van het aantal reizigers dat de NS opgeeft. De minister had enige twijfels hier over. Ook zag hij wel iets in het voorstel van GroenLinks om de treinen op alternatieve stations te laten stoppen. Hij beloofde eind mei de resultaten te laten weten aan de Vaste Kamercommissie en dan moet de knoop doorgehakt worden. De minister beloofde dat er geen onomkeerbare stappen gezet zullen worden voordat de tweede opinie besproken is in de Vaste Kamercommissie.

Ons bezoek werd beloond!

Gedurende de hele vergadering bleek dat de grote betrokkenheid van de mensen uit het noorden, wat tot uiting was gekomen in de pers, van groot belang was voor het serieus nemen van het onderwerp door de minister en de commissie. Dit is verschillende keren, alhoewel met andere woorden, gezegd. Ook het feit dat er behoorlijk veel mensen uit Meppel, Hoogeveen en Beilen op de publieke tribune aanwezig waren, hielp daarbij zichtbaar. Anders was het nieuwe vervoersplan van de NS al snel een hamerstuk geworden…

Willie Oldengarm