De bomen groeien niet tot in de hemel: de meerjarenbegroting is nog niet op orde

Fijn dat de financiele positie er beter uit lijkt te zien dan ten tijde van de perspectiefnota,maar daarmee zijn de zorgpunten die wij toen hebben geuit nog niet weg.

  • Een begroting vol met op stapel staande projecten .Een aantal zaken zijn niet meegenomen (sporthal, ontsluiting Ezinge, binnenstadsvisie e.d.);
  • De dekkingsvoorstellen zijn gebaseerd op allerlei aannames waarvan nog maar de vraag is of die waar kunnen worden gemaakt;
  • We teren behoorlijk in op de reserves (27 miljoen uit de reserves onttrekken is erg veel);
  • we zien in de begroting nog heel veel pmmetjes die ook nu nog later moeten worden ingevuld. De (extra) kosten voor mantelzorg, peuterspeelzalen, wijkgericht werken, schoolmaatschappelijk werk, jongerenwerk zijn niet meegenomen.

Kortom: we hebben de meerjarenbegroting nog niet op orde. Kan het college dit allemaal wel waar maken? Blijft er de komende jaren nog wel wat over voor nieuw beleid?

Prestigeobjecten

GroenLinks vindt dat we niet te veel moeten doorslaan naar die grote projecten maar ook genoeg oog moeten blijven houden voor de sociale, groene en tolerante onderdelen van gemeentelijk beleid. Het moet prettig toeven blijven voor onze bewoners. We hoeven niet alleen maar prestigeopjecten te hebben in Meppel. De Koeberg is daar naar ons idee een voorbeeld van. Het college moet oppassen met verwachtingen te wekken en toezeggingen te doen aan bewoners en derden voordat er met de raad hierover goed is gecommuniceerd.

We vinden het fijn dat een aantal door ons ingediende moties m.b.t. milieuactieplan, computer met internet minimabeleid en breedtesport opgenomen zijn in deze begroting.

Sociaal

Sociale beleid

GroenLinks blijft zich inzetten het sociale beleid van Meppel nog socialer te maken. En dat is misschien straks hard nodig nu de kans groot is dat mensen hun baan kwijt raken als gevolg van de financiële crisis. Kan het in te stellen mobiliteitscentrum ook voor andere doelgroepen dan de ex-werknemers van VION een functie gaan vervullen?

WMO

GroenLinks heeft tot twee keer toe zonder succes vragen gesteld over de besteding van de Wmo-gelden. Financiële overzichten komen niet overeen. De raad krijgt los van elkaar separate plannen ter beoordeling waardoor het niet mogelijk is een integrale afweging te maken met betrekking tot de besteding van de 8 miljoen. GroenLinks komt op een later moment hierop terug.

GroenLinks maakt zich zorgen over de bezuiniging van het rijk op AWBZ wat betreft de ondersteunende begeleiding. De mantelzorger wordt zo nog meer belast. Hoe gaat het college hier op reageren en het probleem lokaal oppakken?

GroenLinks ziet met belangstelling de start van de pilots wijkgericht werken tegemoet. Is nu inmiddels bekend of er ook gewerkt gaat worden met wijkbudgetten?

De Tweede Kamer heeft extra geld beschikbaar gesteld voor alle gemeenten om een deugdelijke verzekering af te sluiten voor alle vrijwilligers die in de gemeente actief zijn. GroenLinks vindt het belangrijk dat de gemeente een goede vergelijking maakt tussen nieuwe aanbiedingen waaronder die van VNG en de verzekering die ze nu heeft om zo onze vrijwilligers goed van dienst te kunnen zijn.

Groen

Onze fractie vindt het een goed idee dat het project Samen over de Reest vervroegd wordt uitgevoerd.

Er komt ons ter ore dat er binnen de provincie wordt gesproken van het verplaatsen van stations en spoorlijnen in het noorden. We willen hier graag over worden geinformeerd en van het college horen wat hun standpunt in deze is.

GroenLinks is voor het invoeren van gifvrije onkruidbestrijding. De fractie vindt het echter geen goed idee dat vanwege bezuinigingskosten groenperken (heesters) worden vervangen door gras. Heesters geven kleur in de verstedelijkte omgeving, maar ook beschutting en broedplaatsen voor de vogels. Wanneer je een vogelstad wilt zijn, ga je toch niet tot dergelijke maatregelen over? Beseft het College de gevolgen voldoende? De Natuurberschermingswacht maakt zich hier ernstig zorgen over. Is er een indicatie te geven hoeveel de vervanging van de heesters concreet aan besparing oplevert?

Tolerant

Het doet GroenLinks deugd dat het College heeft besloten het Juridisch Spreekuur van Stichting Vluchtelingenwerk structureel subsidie te verlenen en dat het Platform Asielbeleid ook subidie krijgt.

Tot slot een aantal opmerkingen over de projecten.

Projecten

Ezinge

GroenLinks vindt het van belang dat nog voordat de scholencampus gereed is een veilige fietsontsluiting is gerealiseerd. Met de financiering gaan we akkoord.

Koeberg.

Het instemmen met de benodigde gelden is geen volledige carte blanche. Het college dient zich te houden aan de randvoorwaarden : een goed uitgewerkt en gecommuniceerd plan met betrekking tot een veilige verkeerssituatie bij de school, veilige fietsroutes en voldoende parkeerplaatsen. Ook moet er meer aandacht komen voor het inhoudelijke konsept Brede School.

Nieuwe beleidsvoornemens

De algemene regel geldt: de gemeenteraad stelt kaders, beleid vast en daarna de financien. Te vaak komt andersom voor. In deze begroting bijvoorbeeld ook met Ogterop (plan is niet behandeld door de raad) en het Centrum voor Jeugd en Gezin. GroenLinks maakt ten aanzien van dit laatste punt een voorbehoud. Het Centrum Jeugd en Gezinis zo’n belangrijk onderwerp dat eerst het plan eerst moet worden behandeld alvorens tot authorisatie van de financien over te kunnen gaan. Zie het amendement dat we hebben ingediend.

GroenLinks is voor het beschikbaar stellen van gelden voor het drukkerijmuseum. Een vrijwilligersinitiatief dat GroenLinks van harte ondersteunt.


Algemene vragen

Tot slot hebben we nog een paar algemene vragen.

-

Gaat de grondexploitatie geen deuk oplopen als gevolg van de financiële crisis? Hoe realistisch zijn de winstverwachtingen?

-

Hoe realistisch zijn de geschatte parkeeropbrengsten van een half miljoen?

-

Hoe realistisch is het om 300.000 te willen bezuinigen op het subsidiebeleid? In welke richting denkt het college?

-

Hoe realistisch is het uit te gaan van een aanpassing van het cultuurbeleid terwijl er nog problemen zijn met Ogterop, de Plataan,en het voortbestaan van KIK?

-

Heeft het college inmiddels al een culturele alliantie afgesloten met de provincie (gezamenlijke financiering van cultuur)?

-

In hoeverre is in dit kader actie ondernomen voor gezamenlijke subsidiëring van KIK?

Meppel, 4 december 2008

Willie Oldengarm