Namens GroenLinks hield fractieleider Willie Oldengarm onderstaande toespraak in de gemeenteraad van Meppel.

We zijn blij met deze perspectiefnota waar in vergelijking met de vorige veel meer aandacht is voor inhoudelijk beleid. Toen waren het bijna allemaal cijfertjes.

En natuurlijk kunnen de 7 themalijnen nog wel wat worden aangescherpt qua doelstellingen, te verwachten maatschappelijke effecten, maar het begin is er.

In het uitvoeringsprogramma staat vermeld dat u van plan bent elk halfjaar de gemeenteraad op de hoogte te stellen van de stand van zaken per themalijn.

Vraag: Wanneer gaat u hiermee beginnen?

Sociaal, Groen en tolerant Meppel

GroenLinks zet zich in voor een Sociaal, Groen en Tolerant Meppel. Aan de hand van deze lijn vinden we de volgende onderwerpen van belang.

Sociaal

Armoedebeleid :ga niet-gebruik tegen en vereenvoudig systeem voor aanvragen

Iedereen moet leven op een sociaal minimum en deel kunnen nemen aan de maatschappij.

De gemeente moet er alles aan doen het niet-gebruik tegen te gaan en aanvragen voor voorzieningen te vereenvoudigen. Voorkom verschillende loketten waar aanvragen los van elkaar moeten worden ingediend. Een druk op de knop zou in een keer ertoe moeten leiden dat voorzieningen automatisch worden verstrekt.

Vraag:Kunnen we daar een verbeterslag in maken?

Heb oog voor preventie

Jongeren en ouderen worden als specifieke doelgroep genoemd, maar wij willen ook graag meer aandacht voor de kinderen. Een op de acht kinderen in Nederland leeft op of rond de armoedegrens. Het gaat om meer dan 400.00 kinderen in Nederland.

Heeft kortingspas wel meerwaarde?

GroenLinks is voor gerichte steun opdat mensen met een kleine beurs deel kunnen nemen aan het maatschappelijke leven. Wij zijn niet overtuigd van de meerwaarde van de kortingspas. De uitvoeringskosten zijn relatief hoog. De uitvoering roept vragen op.GroenLinks geeft er de voorkeur aan dit bedrag rechtstreeks ten goede te laten komen aan de doelgroep. .

Vragen:

  • U mikt op 1000 gebruikers van de kortingspas. Betreft de doelgroep alleen mensen met een sociaal minimum?
  • is er al concreet zicht op de invoering van de kortingspas en de kosten die ermee gepaard gaan?

Iedereen hoort erbij. De vluchtelingen dan?

Met het generale pardon in zicht zal er meer beroep worden gedaan op de gemeente en andere instanties voor hulp. Zowel materiële als maatschappelijke steun als ook juridische hulpverlening. De vluchtelingen komen in de themalijn niet voor. Wij hebben in dit kader twee moties opgesteld.

Vraag: waarom hebt u het humaan asielbeleid niet bij deze themalijn opgenomen?

Motie In Meppel geen mens op straat: Noodhulp moet worden aangewend.

Er staat een bedrag voor noodhulp op de begroting. Met de komst van dit college lijkt er een kentering in te komen wat betreft toekenning van het gebruik. We kunnen ons voorstellen dat een wethouder zich aan de regels wil houden, maar u kunt ook op zoek gaan naar de mazen van de wet. Het Christelijk gedachtegoed leert ons immers dat we de rol van wijze farizeeër ook mogen inruilen voor die van Barmhartige Samaritaan. Wij geven de voorkeur aan de laatste rol en zijn van mening dat de noodhulp hoe dan ook moet worden aangewend om te voorkomen dat mensen in Meppel op straat belanden.

Motie Structurele steun voor juridisch spreekuur

Dit voorjaar is de pilot juridisch spreekuur ingesteld. De afgelopen periode heeft aangetoond dat het spreekuur in een behoefte voorziet. Wij zijn voor een structurele voortzetting van het juridisch spreekuur..

Vraag: Gisteren heeft een evaluatiegesprek over het spreekuur plaatsgevonden. Wat zijn de uitkomsten van het gesprek? Welke concrete afspraken heeft u gemaakt over een vervolg?

Ga in de wijk aan het werk! Maak geld vrij voor wijkontwikkelingsplannen en wijkbudgetten.

Wij zijn erg benieuwd naar het beleidsplan Wmo. De aandacht van de gemeente is vooralsnog naar de zorg gegaan. Het is nu tijd het beleid uit te breiden naar de andere prestatievelden.

Op die manier komt er meer oog voor preventie en kan gewerkt worden aan de vormgeving van de civil society. Ons motto voor de komende tijd is dan ook Ga de wijk in . Werk samen. Maak gebruik van de sterke krachten die in een wijk en bij andere maatschappelijke organisaties aanwezig zijn. Dan pas komt de civil society goed tot zijn recht.

Ook de wijkontwikkelingsplannen, wijkbudgetten zijn goede instrumenten om te gebruiken om de sociale cohesie en wijkparticipatie te bevorderen..

Vraag: gaat het college er nog steeds vanuit dat het een en ander budgettair neutraal moet verlopen? In binnen het budget Wmo ruimte voor bovenstaande uitbreiding van werkzaamheden?

Groen

In februari van dit jaar hield onze wethouder milieu in de bioscoop na de film Inconvenient Truth een gloedvol betoog hoe belangrijk het is dat wij met z´n allen duurzamer omgaan met energie. Nou,het lijkt wel of de wethouder bij het opstellen van de perspectiefnota een beetje was ingedut, want de term bevordering duurzaamheid komt er niet in voor. Dat vinden we heel erg teleurstellend.

Is er genoeg geld voor milieubeleid ?

Het doet ons deugd dat fietsroutes, netwerken en fietsenstalling expliciet worden genoemd. In het verleden was er een goed fietsvoorzieningenplan, maar te weinig geld beschikbaar voor uitvoering. Ook zijn we blij dat een milieuactieplan wordt ontwikkeld. T.a.v. de financiering hebben we de volgende vragen:

  • worden deze fietsplannen integraal opgenomen in andere plannen of moet hiervoor een apart bedrag worden opgenomen in de begroting 2008 en daaropvolgend?
  • Klopt het dat voor de uitvoering van het milieuactieplan nog geen middelen zijn opgenomen?

Vervuilende industrie weren

Het is tijd dat we maatregelen nemen om te zorgen dat het voorgoed onmogelijk wordt dat zware vervuilende industrie zich in Meppel gaat vestigen. Daarom is het belangrijk dat we zo snel mogelijk na het reces hiermee aan de slag gaan.

Meppel Milenniumgemeente?

We kunnen Meppel wel onder een vergrootglas leggen, maar er bestaat ook nog een wereld om ons heen. We dienen dan ook oog te hebben voor de andere en vooral de arme kant van de wereld. Vandaar dat wij het van belang achten ons aan te sluiten bij het initiatief van deVNG Meppel tot Milenniumgemeente te maken. Wij dienen hiervoor een motie in.

In het kader van de 8e milenniumdoelstelling onderzoeken we momenteel de haalbaarheid Meppel tot Fair-trade city te maken. Een van de uitgangspunten is daarbij de duurzaamheidsmeter te hanteren als ijkpunt voor duurzaam beleid. Hierover is overleg geweest met ambtenaren, de wereldwinkel en organisaties op het terrein van duurzame ontwikkeling. Wij komen na de vakantie met een initiatiefvoorstel m.b.t. Fairtrade -city.

Meppel is tolerant. Niet voor jongeren?

Overlast veroorzaakt door jongeren moet worden aangepakt. Wij vinden het echter onterecht wanneer alle jongeren hieronder moeten lijden. Uit eerder overleg met jongeren vorig jaar en dit jaar ook weer bij het jeugddebat kwam naar voren dat jongeren niet altijd een plek in de openbare ruimte wordt gegund . Elke wijk moet een voorziening voor de jeugd hebben.

Maar je kunt die jongeren daar niet in opbergen. Ook zij hebben net als ieder ander het recht gebruik te maken van de openbare ruimte en moeten niet bij voorbaat worden weggestuurd .

Vragen:

  • wat is de mening van het college in deze?
  • Is dit punt al een keer aanhangig gemaakt in het driehoeksoverleg?

Algemeen bestuur : de ombuigingen

U wil 1,5 miljoen ombuigen. U komt met een aantal voorstellen. Wij kunnen daar moeilijk een uitspraak over doen omdat wij over te weinig achtergrondinformatie beschikken.

Vragen:

- waarom komt u niet eerst met een goede analyse van de personeelssituatie en betrekt u daarbij de 3,4 miljoen besteed aan personeel derden voordat u uitspraken doet dat de organisatie het wel eventueel met 10 personeelsleden minder kan?

- op grond van welke aanname denkt u geld te kunnen besparen op subsidies aan maatschappelijke organisaties? Zou het ook niet goed mogelijk zijn dat u mede in het kader van de Wmo juist meer geld nodig hebt?We hebben het hier wel over de social society.

En dan ons dagelijks bestuur: risicovol…

Aan het begin van de coalitie ging de samenwerking tussen gemeenteraad en college, coalitie en oppositiepartijen een beetje stroef. Drie gloednieuwe wethouders. De coalitie stelde ze trots aan ons voor. Het zou voorgoed anders, beter gaan En net nu we een beetje ingespeeld op elkaar beginnen te raken, stapt een VVD-wethouder op. Stilstand is achteruitgang. We hebben met risicovolle projecten te maken.

Vraag: Hoe pakt het college dit op en wat vindt de VVD hier nu eigenlijk van?

Hebben jullie hier geen heldere afspraken over gemaakt. En wat gaan jullie nu doen?

Komt er een nieuwe sollicitatieprocedure Gaan jullie een beroep doen op de 60 kandidaten die misschien nog in de portefeuille van STEM zitten?

We hopen ook het komende jaar weer op een opbouwende wijze met u allen samen te werken.

Meppel, 26 juni 2007

Namens GroenLinks,

Willie Oldengarm, fractievoorzitter