Een mooie motie en een fantastisch resultaat en toch is het jammer. Want de oorspronkelijke motie riep (o.a) de fractie van GroenLinks op tot aansluiting bij de Plastic Promise. Deze belofte die je als organisatie of gemeente kan doen komt op het volgende neer: reduceer wegwerpplastic met 50% binnen 3 jaar. Naast deze belofte is het ook een kennisplatform waar deelnemers elkaar verder op weg helpen. Wat was het gaaf geweest als we de inwoners van Meppel écht deze belofte konden doen.

Vanuit de samenleving was de betrokkenheid rondom dit thema groot! De vele gesprekken maar ook bijvoorbeeld de reacties op Facebook lieten zien dat inwoners het wegwerpplastic meer dan zat zijn. Dat had uiteenlopende redenen: zo danst een laag bekertjes minder fijn dan een schoon plein, maar ook de plasticsoep en de wegwerpcultuur kwamen aan de orde. Het foodtruck festival werd veelvuldig genoemd. Daar hadden ze het zo goed geregeld: daar gebruiken ze statiegeldbekers en dat drinkt nog veel lekkerder ook!

Geen concrete ambities dus maar wel een prachtige droom. Dromen zijn er om achterna te gaan en daarom blijft de fractie van GroenLinks betrokken op dit thema.