De thema-avond Groen en Duurzaam Meppel die GroenLinks Meppel op woensdag 23 november organiseerde, trok een volle zaal. Bezoekers werden door boswachter Andre Donker geïnspireerd met zijn verhalen die hij oog in oog met de natuur heeft opgedaan. Huisarts Jan Nikkels daagde de zaal uit om bewust voor duurzaamheid te kiezen.

Bezorgdheid over natuur in Drenthe.
Boswachter Donker is bezorgd over de toekomst van De Wieden, Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold. Hij is boos en verdrietig over de plannen van staatsecretaris Bleker.  Bleker bezuinigt de landelijke financiering van de nationale parken geheel weg en laat het beheer over aan de provincie. De provincie heeft daar echter een veel kleiner budget voor. Donker riep Meppel op zich te profileren als het kloppende hart van de 3 nationale parken. Meppel kan sterk profiteren van de paar miljoen bezoekers die de natuur in de omgeving trekt. Hij vroeg zich af waarom er in havenstad Meppel nog geen gebruik gemaakt werd van waterkrachtenergie. De Drentse Hoofdvaart tussen Meppel en Assen leent zich volgens hem hier prima voor met een verval van 20 meter.

Kansen voor duurzaamheid.
Jan Nikkels, huisarts te Zuidwolde (dr.) vertelde over zijn groene keuzes. Als initiatiefnemer van 2 duurzame projecten vertelde hij dat het maken van duurzame keuzes naast schone energie ook plezier opwekt. “Het zien teruglopen van de energiemeter is zowel voor groenlinksers als rechts georiënteerde personen een genot”. Met het duurzaam gebouwde gezondheidscentrum bespaart hij inmiddels 10.000 euro per jaar. Zijn keuze om 8 jaar geleden op koolzaadolie te rijden heeft inmiddels tot een nieuw initiatief geleid, het plaatselijke project ‘Zuudwoldiger koolzaodeulie’. Deze coöperatie van plaatselijke boeren verbouwt koolzaad waarvan de olie als biobrandstof wordt aangeboden die ca. 30 cent onder de dieselprijs ligt.

Hans Kuipers, ging namens GroenLinks Meppel, in gesprek met de aanwezige sprekers en bezoekers. Kuipers is positief over de manier waarop de gemeente Meppel duurzame keuzes heeft verwerkt in het prijswinnende stedenbouwkundig plan Nieuwveense landen. “Maar als je als gemeente echt voor duurzaamheid kiest, dan kies je ook voor verduurzaming van bestaande bouw”, aldus het duo-raadslid van GroenLinks Meppel. GroenLinks Meppel wil groene initiatieven van burgers, bedrijven en overheid stimuleren door middel van de Groene Lintjesactie. Bezoekers lieten tijdens de avond weten wie hun groene held is en nomineerden deze voor het groene lintje. De groene lintjes zullen op 5 juni 2012 worden uitgereikt.