Op vrijdag 11 november ontving GroenLinks Meppel 2e kamerlid Linda Voortman voor een werkbezoek. Linda Voortman heeft Volksgezondheid, Welzijn en Volkshuisvesting in haar portefeuille. Tijdens het werkbezoek stond het thema “ Zorg Nabij “ centraal. De bezuinigingen op de PGB’s, de toekomst van de acute verloskundige zorg voor Meppel en de overheveling van zorg vanuit de AWBZ naar de gemeenten stonden tijdens dit werkbezoek centraal. Het werkbezoek vormde de aanzet tot de oprichting van een belangengroep PGB. Hiervoor nemen Annette Stekelenburg, bekend van de landelijke protesten tegen de bezuinigen op de PGB’s en Willie Oldengarm, fractievoorzitter van GroenLinks Meppel het initiatief. Linda Voortman is samen met GroenLinks Meppel er
voorstander van dat de gemeente Meppel in navolging van gemeenten als Amsterdam met een eigen PGB-regeling komt. Hierdoor blijft voor gehandicapten de mogelijkheid behouden zelf zorg in te kopen.
Behoud acute verloskundige zorg
Tijdens het ochtendgedeelte van het werkbezoek stond de zorg voor moeder en kind rondom zwangerschap en bevalling centraal in een overleg met Kring Verloskundigen Meppel e.o. , Zorgcombinatie Noorderboog, Zorgbelang Drenthe, wethouder Jansen en de fracties GroenLinks van Meppel en Drenthe. Directe aanleiding hiervoor is de mogelijke verplaatsing van de acute verloskunde van Meppel naar Zwolle. Nelleke Gosker, verloskundige en voorzitter van de Kring verloskundigen Meppel, beklemtoonde dat met deze verhuizing de aanrijtijden flink verlengd worden en het aantal ingeleide bevallingen zal toenemen. Hierdoor zal de kans op complicaties en schadelijke gevolgen voor moeder en kind toenemen en de babysterfte stijgen. Zij pleitte voor behoud van de acute verloskundige zorg in Meppel. Linda Voortman, die dit pleidooi onderschreef, heeft hier inmiddels Kamervragen over gesteld. Ze benadrukte het belang om op landelijk, provinciaal en lokaal niveau hierin samen op te blijven trekken.
In gesprek met organisaties over toekomst van de zorg
’s Middags ging Linda Voortman in gesprek met organisaties en andere belangstellenden over de overheveling van de begeleiding van de AWBZ naar de gemeente en de toekomst van het PGB (Persoonsgebonden Budget). GroenLinks is voorstander om zorg en ondersteuning dicht bij de burger te organiseren. Voortman vindt daarom een overheveling van de regie naar gemeentes ook een goed idee. De manier waarop dit kabinet het aanpakt, lijkt echter een achteloze worp over de schutting van de gemeente heen, aldus Voortman. “De gemeentes krijgen een taak in hun schoot geworpen, waarvoor ze te weinig financiële middelen krijgen en waarin de burger te weinig ruimte krijgt om zelf regie te nemen” aldus Voortman.
Annette Stekelenburg, moeder van 3 chronisch zieke kinderen, deelde vanuit eigen ervaringen de zorgen van Voortman. Zij maakte duidelijk hoe de bezuinigingen op de PGB en op passend onderwijs het fundament onder de door haar gezin georganiseerde zorg wegslaat. Ze bekritiseert het hokjesdenken bij indicatieorganen en overheid waardoor het goed beantwoorden van een vraag om zorg in de knel komt. Haar pleidooi voor ontschotting werd door vele aanwezigen bekrachtigd. Zowel het overlegorgaan van samenwerkende ouderenbonden (O.S.O. Meppel), Gert Veld ,de directeur van Reestmond, als Jan van Loenen, directeur van Zorgbelang Drenthe pleiten voor meer samenhang in het overheidsbeleid op het gebied van zorg, welzijn, wonen en werk.
Willie Oldengarm sprak de hoop uit dat de gemeente Meppel de zorg ontvangende burgers vanaf het begin af aan gaat betrekken bij de overheveling van de PGB’s, thuiszorg, begeleiding en dagbesteding vanuit de AWBZ naar de gemeente. “Het is belangrijk dat deze burgers met elkaar verbonden worden en samen een belangengroep gaan vormen die een serieuze gesprekspartner van de gemeente wordt”. GroenLinks Meppel zal de belangengroep daarom in de opstartfase helpen.
Linda Voortman sprak over een inspirerend werkbezoek. “Het werkbezoek werd door de afdeling van GroenLinks Meppel opgezet als een expertmeeting waarin ik in staat werd gesteld om zowel met bestuurders, maatschappelijke organisaties, ambtenaren als belangstellende burgers van gedachten te wisselen over actuele thema’s in de zorg”.