GroenLinks-partijleider Jolande Sap debatteerde vrijdag 1 juni in Meppel over natuur, groen ondernemerschap en Europa. Ook haar opponent voor het lijsttrekkerschap, Tofik Dibi was aanwezig om zijn kijk op GroenLinks toe te lichten. Het debat vormde het sluitstuk van GroenLinks provincietour in Drenthe. Sap: “We hebben overal gesproken met groene ondernemers, pioniers. Die ervaringen nemen we mee naar Den Haag.”

Sap versus Dibi
Voorafgaand aan het debat kreeg de strijd om het lijsttrekkerschap aandacht. Hoewel er van echte strijd weinig te merken was. Sap en Dibi waren beiden vooral erg te spreken over de positieve reacties die ze ontvangen. Dibi: “Het is bizar hoeveel jonge mensen me aanspreken en mijn vechtlust waarderen.” Maar ook Sap is te spreken over alle leuke reacties die ze krijgt, ook op het lente-akkoord: “Dat GroenLinks de polarisatie doorbreekt en perspectief creëert wordt alom gewaardeerd. Mensen leven met mij én de partij mee.” Dibi heeft daarover nog wel een afsluitende opmerking: “12 September heb je de keuze. Als je al je hele leven op een andere partij stemt, is het nu tijd voor GroenLinks!”

Een bus vol Sap en co.

Sap en Dibi werden vergezeld door de Tweede Kamerleden Linda Voortman, Liesbeth van Tongeren en Ineke van Gent, delegatieleider van de Europarlementsfractie Judith Sargentini, Eerste Kamerlid Margreet de Boer en lokale en regionale GroenLinks-politici, zoals Willie Oldengarm, fractievoorzitter van GroenLinks Meppel en Hans Kuipers, duo-raadslid van GroenLinks Meppel. De GroenLinks bus die ook Meppel aandeed zat dus goed vol toen Hans Kuipers onderweg een pleidooi hield voor beter openbaar vervoer in Drenthe. Juist in gebieden waar de bevolking terugloopt, is het heel belangrijk dat de voorzieningen goed op peil en prima bereikbaar blijven. Hans: “Het was goed om alle lagen van GroenLinks te kunnen vertellen over onze aanpak van het OV in Drenthe. En ondanks dat het in een bus was, werd er gelukkig goed geluisterd.”

Vergroenen voorop

Tweede kamerlid Liesbeth van Tongeren sprak tijdens het debat over groene stroom: “Schone stroom moet een zetje krijgen. Nu is het: hoe meer je verbruikt hoe goedkoper het wordt. De vervuilende grootverbruikers betalen het minst. Daaraan moet een einde komen.” Fractievoorzitter Jolande Sap: “Met het lente-akkoord nemen we eindelijk serieuze stappen in het vergroenen van de economie. De belasting op fossiele energie gaat omhoog. Jarenlang hebben wij gestreden voor invoering van een kolenbelasting. Die komt er nu. De vervuiler betaalt. Daarnaast belonen we schone alternatieven. Er gaat een groene wind waaien door Nederland.” Johan Russchen, lid van de directie van AVEBE, vertelt over hun project om biogas op te wekken uit aardappelvruchtwater. Uiteindelijk moet door vergisting genoeg groen gas (18 miljoen kubieke meter) ontstaan om 11.000 huizen te verwarmen. Russchen: “Vergroenen moet uit het bedrijfsleven komen. Ons project kan een enorme impact hebben. Maar het vergroenen van grijs gas vergt een enorme investering en het lijkt nu een loterij of SDE (red: Subsidieregeling Duurzame Energie)  wordt toegekend.”

Natuur

De botte-bijl-bezuinigingen van Bleker zouden een forse impact hebben op het Drentse Landschap. Juist in onze provincie wordt veel geld verdiend met de combinatie van natuur en recreatie. Gelukkig wist GroenLinks in het Lente-akkoord de bezuinigingen met liefst 2900 miljoen euro terug te draaien. Eric van der Bilt, directeur/bestuurder van Stichting Het Drentse Landschap, beaamt het belang van natuur: “Natuur is niet alleen voor gebruik of recreatie. We komen allen voort uit de natuur, dat we het nu zo onderwaarderen en verspillen, verbijstert mij elke keer opnieuw.”

Zorgen om zorg

Met Willie Oldengarm, Linda Voortman en Bianca Mars werd de concrete casus van de verloskunde besproken. GroenLinks Meppel strijdt al maanden keihard om de spoedeisende verloskunde in Meppel te behouden. Het is onvoorstelbaar hoe grote zorgverzekeraars wikken en beschikken over gezondheidsverlening in de regio zonder goed overleg en zonder voldoende rekening te houden met de consequenties hiervan. Als Meppel wegvalt is Zwolle de dichtsbijzijnde oplossing.

Een trots GroenLinks

Tussen alle bedrijven door speelde de vierkoppige band Vygotsky (uit Meppel!) hun folkachtige en vrolijke liedjes. Goed passend bij de positieve sfeer die er zowel aan de debattafel als in de zaal heerste. Mark Veermans, voorzitter van GroenLinks Meppel: “Het is goed om te zien dat er zoveel mensen bij het debat aanwezig waren, ook van de andere partijen uit Meppel. En natuurlijk ben ik er trots op dat we dit, als relatief nieuwe afdeling, hebben mogen organiseren. Meer dan honderd enthousiaste mensen in de zaal, goede gesprekken aan tafel, daar mogen we met z’n allen in Meppel meer dan tevreden mee zijn.