Door de vlag te hijsen geven we een belangrijk signaal af. Want nog steeds groeien veel kinderen op met verhalen die gaan over heteroseksuele liefde zoals prinsen die met prinsessen trouwen. De meeste opvoeders zien kinderen dan ook als heteroseksueel tot het tegendeel bewezen is. Datzelfde geldt voor opgroeien als jongen of meisje. Je bent geboren met een jongens- of meisjeslichaam en in veel gevallen ook als zodanig benaderd. Als jongen krijg je jongensspeelgoed en kleren, als meisje meisjesspeelgoed en kleren. Je bent 100% jongen of 100% meisje tot je zelf het tegendeel bewezen hebt. 

Het is een zoektocht wanneer je opgroeit in een omgeving waar heteroseksualiteit de norm is en gender niet verder gaat dan geboren zijn als man of vrouw, maar je het zelf anders ervaart. Het delen van deze zoektocht is voor veel LHBTI+ers een bijzonder moment. Een bijzonder moment dat ze zich ook later in hun leven nog goed kunnen herinneren.

“ Hoe je liefde of gender invult, dat bepaal je zelf. ”

Anouk de Vlieg Fractievoorzitter GroenLinks Meppel

“Dat we in Meppel aandacht besteden aan Coming Out Day en daarmee seksuele- en genderdiversiteit, is fantastisch!” aldus Anouk de Vlieg, raadslid voor GroenLinks. “Het is daarbij wel belangrijk dat er geen druk ervaren wordt rondom het uit de kast móéten komen. Want hoe je liefde of gender inricht, dat bepaal je zelf. Je bent op ieder moment vrij om daarover te delen, maar zonder verplichting en zonder tijdsdruk.”

De fractie van GroenLinks ziet het hijsen van de regenboogvlag als belangrijk moment voor Meppel als regenbooggemeente. Daarmee zijn we er nog niet. De acceptatie van LHBTI+ers gaat verder dan zichtbaarheid alleen. GroenLinks zal dan ook blijven vragen om aandacht voor seksuele- en genderdiversiteit.
Wanneer je graag mee wil denken-praten-doen: altijd welkom!

Zie hier het hijzen van de vlag in actie Afspelen op YouTube