Noodsituatie vluchtelingen: hotelboot welkom in Meppel!

De raad was het er unaniem over eens, er zijn mensen in nood en Meppel kan daarbij helpen. Leegstaande gebouwen die geschikt zijn hebben we helaas niet, maar een ligplaats aan de paradijsweg is er wel. Daar kan een hotelschip aanmeren geschikt voor 98 personen. De fractie van GroenLinks is trots op het college en de gemeenteraad omdat we snel handelen nu de nood hoog is!
Die hoge nood is bijvoorbeeld ervaren in het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Er waren nachten waarop er 750 personen hebben geslapen in de locatie geschikt voor 275. Slapen op stukken karton, geen privacy, onvoldoende douches en toiletten.
Raadslid Anouk deelde tijdens de vergadering: “het moet verschrikkelijk zijn om te besluiten dat je moet gaan. Dat het zo is dat de woonplaats waar je vrienden en je familie wonen te onveilig is en dat je gaat. En dan die laatste blik, achterom kijken naar dat wat je kende, de plek waar je van houdt. En dat dan een reis begint naar je weet niet waar en je weet ook niet hoe.”
De fractie van GroenLinks is opgelucht dat Meppel een bijdrage wil leveren, dat we kunnen delen waar we veel van hebben: rust. We hopen dat de tijdelijke bewoners van de boot in Meppel de rust kunnen vinden om van daaruit verder te kunnen kijken naar een veilige plek om te wonen, een thuis.

 

Motie Veilig Voorstraat: AANGENOMEN!

De meest bekende straat van Meppel krijgt een ‘veilig Voorstraat plan’! Dat is het gevolg van de motie die GroenLinks ingediend heeft samen met drie andere partijen. Onderdeel van dit plan is dat de gemeente in gesprek gaat met de inwoners, ondernemers en werkers om samen te werken aan de veiligheid in de straat.
Raadslid Anouk bracht een paar maanden geleden een bezoek aan de straat. Deze straat die misschien wel de meest beroemde straat van Meppel is en waar twee ondernemers gevestigd zijn binnen de sector: sekswerk.
“Wat een bijzondere straat is de Voorstraat. Ik heb er een ondernemer bezocht en veel buurtbewoners gesproken. Samen hebben we het gehad over de leuke kanten van wonen en werken in de Voorstraat maar ook over de zorgen die er zijn. De diversiteit in de straat is fantastisch, van jong tot oud en van illustrator tot sekswerk, het is er te vinden. De buren prijzen een buurman die de perkjes goed bijhoudt en er zijn heuse ‘wijnbuurvrouwen’. Toch zijn er onder een aantal inwoners ook
zorgen. Het meest schokkende moment was het vinden van harddrugs door kinderen, maar ook de auto’s die door de straat racen en het plassen tegen gevels door dronken mensen valt natuurlijk niet mee. De gemeente, politie en handhaving vormen volgens inwoners een kastje en muur systeem waardoor het vinden van oplossingen veel tijd kost en vaak niet gebeurd. Ook de ondernemer die ik gesproken heb ervaart het contact met de gemeente niet altijd als soepel en mede daardoor het contact met de wijk ook niet. Dat moet veranderen en daarom hebben we een motie ingediend.” – Anouk
Het bezoek door Anouk heeft voor GroenLinks duidelijk gemaakt dat actie nodig is. Bij een aantal andere politieke partijen kwam dat besef toen er tijdens de commissievergadering inwoners in hebben gesproken. Zij hebben gedeeld over de zorgen en over hoe zij fijn wonen in de Voorstraat voor zich zien. In samenwerking met de SP, VVD, D66 en de PVDA hebben we een motie opgesteld om tot een plan te komen. Met een ruime meerderheid heeft dat plan het gehaald! (Sterk Meppel vind de huidige situatie en daarbij horende afspraken voldoende en steunde het plan daarom niet) 
Door in gesprek te gaan met zoveel mogelijk betrokkenen zoals de inwoners van de Voorstraat, de ondernemers maar ook met de politie en de handhaving kan een plan gemaakt worden om de veiligheid en de rust terug te brengen. Het einde van kastjes en muren het begin van precies weten waar je aan toe bent, voor alle betrokkenen.

 

Motie Tijd voor beleid op Sekswerk: AANGENOMEN!

De fractie van GroenLinks zet zich al sinds 2018 in voor modern beleid op sekswerk. Beleid waarin we schrijven over de vormen van sekswerk die welkom zijn in (gemeente) Meppel, hoe we deze ondernemers de ruimte bieden terwijl we alert zijn op de risico’s van dit vakgebied. Dit beleid is er nu niet, er zijn enkel regels terug te vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening. Maar goed nieuws: na twintig jaar wachten is gisteren door de gemeenteraad besloten dat we aan de slag gaan met beleid!
“Fantastisch dat de gemeente in beweging komt! De sector is de afgelopen jaren maar twee keer niet in beweging geweest en dat was tijdens de lockdowns. Met andere woorden, de ontwikkelingen waar zowel de kansen bij horen als ook de risico’s hebben zich ontwikkeld en de gemeente is niet meegegroeid.” – Anouk
Door het aannemen van de motie gaat de gemeente aan de slag met integraal beleid, beleid dat opgesteld wordt door in gesprek te gaan met veel verschillende partijen. Natuurlijk met de inwoners, maar ook met de ondernemers, de werkers, GGD, belangenverenigingen sekswerk en organisaties die sekswerkers helpen bij een carrière switch.