Als partij met een kleine vertegenwoordiging in de gemeenteraad, moet je slim zijn, overtuigen en samenwerking zoeken. Dit is ons gelukt op de volgende punten:

Duurzame bereikbaarheid

GroenLinks zet zich in voor duurzame bereikbaarheid. Meppel moet daarom intercitystation worden. Wij namen het initiatief voor de breed samengestelde werkgroep goed openbaar vervoer. Containervervoer over water is schoner, goedkoper en biedt werkgelegenheid. Ons pleidooi om de havencapaciteit van Meppel te verdubbelen kreeg brede steun. Om een autoluwe en fietsvriendelijke binnenstad dichterbij te brengen, is op ons initiatief een haalbaarheidsonderzoek naar een gratis bewaakte fietsenstalling uitgevoerd. We maken ons hard voor een veilige fietsverbinding naar onderwijs- en sportpark Ezinge.

Kansen eerlijk delen

Zorg, onderwijs en werkgelegenheid moeten solidair en solide georganiseerd zijn. We zetten ons in voor zorg die dichtbij mensen geleverd wordt. We pleitten voor een Lokaal PGB, knokten samen met verloskundigen, ouders, collega-politici en ons Tweede Kamerlid Linda Voortman voor behoud van acute verloskundige zorg in Meppel e.o. Steun kregen we voor (behoud van) goede zorg voor tienermoeders, jongeren zonder werk en kinderen met overgewicht. Ook onze plannen voor het behoud van goede voorzieningen (buurtnetwerken, logopedie en goede peuteropvang) kregen een meerderheid.

Een open samenleving

Voor een open samenleving is veiligheid, diversiteit en creativiteit nodig. Alle burgers moeten een positieve bijdrage kunnen leveren aan onze gemeente. Dankzij onze breed gesteunde motie jongerenparticipatie worden jongeren nu actief betrokken bij de gemeente. Bescherming van persoonsgegevens is belangrijk. We zaten er bovenop toen de privacy van burgers gevaar liep door het datalek van de gemeente. GroenLinks staat pal voor een gevarieerd cultureel aanbod in Meppel. Wij voerden daarom stevig actie tegen bezuinigingen zonder creativiteit op de bibliotheek en cultureel centrum Scala. Met succes.