Het amendement is het resultaat van goede samenwerking met de lokale SP-fractie. Anouk: “Al vanaf 2017 zetten GroenLinks en de SP zich hiervoor in. Toen is er al een motie aangenomen die om allerlei verschillende redenen nog niet tot uitvoering is gekomen. Een belangrijke reden daarvoor is dat er rechtszaken lopen tegen grote steden die dit systeem al doorgevoerd hebben. Wat nu juridisch gezien vast lijkt te staan is een overgangstermijn van tenminste twintig maanden. Op die manier kan de reclamebranche anticiperen op de aankomende verandering.” Met het vanavond aangenomen amendement is de periode van 20 maanden voorbereiding gestart.
De opt-in regeling voor reclamefolders is een grote stap in het verminderen van de hoeveelheid afval. Anouk: “Voor Meppel betekend dit een doorbraak. Dit is op het gebied van duurzaamheid een grote stap! Minder papiergebruik, minder papier bedrukken, minder papier in het restafval én minder om te recyclen.”
Eerste termijn zoals uitgesproken in de raad
door raadslid Anouk de Vlieg:
Tijdens de commissievergadering heeft onze fractie veel vragen gesteld over hoe we in Meppel om willen gaan met afval, want daar gaat het over in het grondstoffenbeleidsplan. Dat waren veel verschillende vragen maar het grootste gedeelte van de vragen waren gericht op preventie.
Want waar het voorliggende plan geschreven is vanuit de keuken omdat inwoners daar de keuze maken tussen wel of niet afval scheiden ziet GroenLinks dat dat begin in de keuken, een valse start geeft.
Want wanneer je begint in de keuken, begin je te laat. Over afval dat je huis niet binnenkomt hoef je ook niet na te denken: ga ik dit wel of niet scheiden. Het is er namelijk niet.
Wij waren tijdens deze vergadering niet de enige partij die dit opgemerkt hebben. Want bijvoorbeeld de VVD gaf aan zelfs een stapje verder te willen gaan dan GroenLinks. En dat terwijl we onze plannen met betrekking tot preventie en reductie nog niet eens hadden gedeeld. Voorzitter, u begrijpt, wij zien uit naar deze samenwerking.
Dat gezegd hebbende is dat ook precies wat ontbreekt in de voorliggende plannen: een plan waaruit samenwerking blijkt tussen de gemeente, inwoners, bedrijven en evenementen. want het terugdringen van de hoeveelheid afval: dat kunnen wij! Daar hebben we wel elkaar bij nodig.
En dat begint bij de rol van de gemeente: immers is dit het huis waar de plannen opgesteld worden, waar we werken aan verandering. Voor een deel kunnen we die verandering zelf zijn: we kunnen letten op onze eigen inkoop als het gaat om producten om mee te werken of de cadeautjes zoals kerst en borrelpakketjes.
Voor een ander deel kunnen we verandering in gang zetten door de norm bij te stellen. Waar het de norm was om massaal gebruik te maken van wegwerpplastic bij evenementen, hebben we als raad en als college gezegd: dat moet toch anders kunnen.
Datzelfde geldt voor de norm omtrent het ontvangen van folders. Momenteel is het zo dat je die ontvangt tenzij je hebt aangegeven dit niet te willen. In 2017 heeft de raad uitgesproken dit om te willen draaien.
Dan ontvangen inwoners folders als ze aangegeven hebben dit wél te willen.
Omdat de reclamebranche ons enthousiasme niet volledig deelde hebben we de invoer uitgesteld omwille van aangespannen rechtszaken tegen grote steden die dit al doen.
Een aantal rechtszaken verder is in ieder geval duidelijk dat we rekening moeten houden met een overgangstermijn die momenteel vastgesteld is op twintig maanden.
Waar het college graag de hoge raad af wil wachten duurde dat voor onder andere GroenLinks en SP toch net wat te lang. Want we kunnen natuurlijk ook.. de overgangstermijn alvast in laten gaan. Wanneer de hoge raad ons hiertoe dwingt kunnen we nog op tijd bijsturen. En wanneer mogelijk kunnen we natuurlijk ook versnellen.
Voor nu is het zo dat er twintig maanden overgangstermijn nodig zijn omdat we geen tijd te verliezen hebben dienen we een amendement in om dit voor elkaar te krijgen. Op die manier is het zo snel mogelijk geregeld en aangekondigd: Meppel stapt over van opt-out naar opt-in.
In samenwerking met de SP heeft GroenLinks een amendement opgesteld. En extra gaaf dat dit ondersteund wordt door D66, Sterk Meppel.. En daar hebben we hem dan: de goeie samenwerking omtrent afvalpreventie.. ook de VVD!
Bij deze dienen we het amendement -invoering ja-ja sticker in. Ik zal kort toelichten wat er veranderd in de voorliggende stukken, het volledige amendement is terug te vinden in Ibabs.
In paragraaf 5.1 ‘Oud papier en Karton (OPK) de volgende tekst te schrappen ‘We wachten de uitspraak van de Hoge raad over de invoering van de Ja/Ja stickers in de gemeente Amsterdam af. Op het moment dat invoering van het opt-in systeem juridisch mogelijk is willen we dit voor Meppel invoeren. We zullen met een voorstel naar de raad komen waarin al deze aspecten worden meegenomen’,
Voorgenoemde tekst wordt dus geschrapt en het volgende wordt aan de doelstellingen toegevoegd:
f. het opt-in systeem in te voeren en daartoe voor januari 2023 een voorstel aan de raad voor te leggen waarmee de wettelijke termijn voor invoering in acht wordt genomen en het opt-in systeem vanaf dat moment direct in werking kan worden gesteld.
Voorzitter wij hopen van harte dat we de omschakeling van opt-out naar opt-in zo snel mogelijk kunnen maken. Die wens werd nog sterker toen wethouder Van der Haar ons wees op de hoeveelheid papier en karton die te vinden is in het restafval: vorig jaar was dat bijna 370.000 kilo. En nogmaals: wat niet in de keuken of op de keukentafel beland, hóéft ook niet gescheiden te worden.