Nog een paar weken en dan is het weer zover: 2 Maart Provinciale staten verkiezingen
Voor GroenLinks Meppel een spannende dag omdat ons Duo-raadslid Hans Kuipers 3e op de lijst staat.

geïnteresseerd in wat GroenLinks voor Drenthe wil:
Verkiezingsprogramma 2011-2015,

GroenLinks Drenthe 2011-2015

GroenLinks: zin in de toekomst van Drenthe!

GroenLinks heeft er zin in – Drenthe staat de komende jaren voor mooie uitdagingen. Wij gaan ervoor: de nieuwe energie, de unieke Drentse energieneutrale vakanties, de bijzondere Drentse zorg om van te genieten of in te werken, de dorpen die met elkaar het naoberschap en belangrijke voorzieningen opnieuw uitvinden, de jeugd die zelf mee vormgeeft aan het nieuwe Drenthe!

De provincie gaat met name over ruimte, groen en economie. Daarbij kiezen wij voor duurzaamheid, een leefbaar platteland en welbevinden als speerpunten. GroenLinks kiest in Drenthe daarnaast ook voor een sociale taak - ruimtelijke ordening gaat niet zonder de mensen die er wonen. Ook waar we officieel geen taak hebben, werken we dus aan voor Drenthe belangrijke zaken.

Een duidelijke toekomstvisie op een Drentse duurzame economie is ons antwoord op de financiële en klimaatcrisis waar we mee te maken hebben. Voor ons is belangrijk dat Drenthe klaar is voor de toekomst èn dat dat gebeurt zoals dat voor de inwoners van Drenthe het beste is. De menselijke maat is daarvoor bepalend. Niet alles is ook in vier jaar te realiseren, maar met uw steun komen we een heel eind. GroenLinks is er klaar voor!

Drenthe Duurzaam

GroenLinks kiest voor duurzaam. Dat betekent een economie die niet zijn lasten neerlegt bij de volgende generaties. Energie en bedrijvigheid zonder de aarde uit te putten of te vervuilen, een samenleving die eerlijk deelt en waarin mensen elkaar tolereren en respecteren. Investeren in duurzaamheid betekent ook investeren in kennis, werkgelegenheid en leefbaarheid. We gaan ervoor: van Drenthe de duurzaamste provincie van Nederland maken!

* nieuwe energie – GroenLinks kiest voor hernieuwbare energie: windenergie, zonne-energie en aardwarmte / koude-warmteopslag. Er zijn geen kolencentrales en geen CO2-opslag nodig. Drenthe werkt niet mee aan nieuwe kerncentrales, niet aan opslag van kernafval en ook niet aan opslag van CO2. Provinciaal investeren we samen met woningbouwcorporaties in decentrale energieopwekking en verdere verduurzaming van bestaande woningen om uw energierekening te verlagen. We maken een stimuleringsregeling voor particulieren of initiatieven van bewonersgroepen. We bieden ruimte aan alternatieve energievormen, passend in het landschap. Daarnaast werken we aan herinrichting van het voortgezet- en beroepsonderwijs zodat deze kwaliteiten gewaarborgd worden en werkgelegenheid wordt verduurzaamd. Gemeenten helpen we bij realisatie van duurzame wijken. De (dankzij GroenLinks) op te richten Drentse energie organisatie heeft daarin een belangrijke rol – Friesland en Groningen kunnen aanhaken. Subsidies vanuit het samenwerkingsverband Noord Nederland worden alleen nog gegeven aan duurzame projecten.

* duurzame recreatie – Drenthe heeft prachtige natuur. Er komt een nieuw recreatief wandel- en fietspadenplan dat aansluit op de plannen van gemeenten. Met het netwerk van paden en voorzieningen kan Drenthe koploper worden in duurzame recreatie. Een subsidie voor verduurzaming stimuleert bijvoorbeeld energieopwekking op daken en andere maatregelen in de recreatiebedrijven. CO2-neutrale, wellness- en zorgvakanties zijn vanzelfsprekend. We promoten Drenthe als dè provincie voor duurzame recreatie: Duurzaam Drenthe!

*klimaatmaatregelen passen in natuur en landschap – We zoeken functiecombinaties die Drenthe klimaatbestendig maken, zoals beekdalen die tegelijk ook als buffer dienen voor wateropvang. De regering betaalt niet meer voor natuur, maar Drenthe kiest vóór natuur. Er is hier veel waardevolle en bijzondere natuur. Natuur is ook ons werkkapitaal: economisch en sociaal. Daarom wordt voortvarend doorgewerkt aan grondverwerving voor een robuuste ecologische hoofdstructuur. Door slimme combinaties met andere functies zoeken we naar cofinanciering in bijvoorbeeld publiek private samenwerking. Zo maken wij Drenthe nog mooier en versterken we onze bijzondere kwaliteiten.

*maatschappelijke betrokkenheid – Welbevinden is de nieuwe maatlat voor beleid, in plaats van economische groei. Burgers denken zelf mee over de toekomst die zij voor Drenthe zien. We willen voorkomen dat mensen door armoede aan de kant blijven staan. De provincie stimuleert projecten die provinciebreed bijdragen aan de preventie en het terugdringen van armoede. Mantelzorgers en vrijwilligers in dorpsraden, sportverenigingen, jeugd en ouderenorganisaties zijn onmisbaar. Zeker met de uitdagingen waar Drenthe op het platteland voor staat: met minder mensen samen een platteland maken om van te dromen. Daar verdienen zij allemaal een steuntje in de rug bij! De provincie ondersteunt provinciale organisaties die vrijwilligers helpen.

*duurzaam vervoer – Openbaar vervoer is duurzaam vervoer. GroenLinks gaat voor maximale bereikbaarheid. Daarom ondersteunen we elk initiatief dat het openbaar vervoer verbetert, inclusief bereikbaarheid per trein van alle Drentse stations. Het doortrekken van de lijn Zwolle - Emmen naar Stadskanaal, Veendam en Groningen is op initiatief van GroenLinks statenbreed onderschreven. In de komende periode willen we dit uitvoeren. De lijn Zwolle – Emmen wordt verdubbeld. Busvervoer wordt aanbesteed onder voorwaarde van het gebruik duurzame brandstof – kwaliteit telt zwaarder dan prijs. De provincie investeert gelijktijdig in een infrastructuur van aard-/biogasvulpunten en electrische oplaadpunten. Samen met gemeenten wordt een eenvormig fietsvoorrangsbeleid voor Drenthe gemaakt. Vrachtvervoer over water wordt gestimuleerd – mogelijkheden voor Meppel en Noordwillemskanaal worden verkend. Vliegveld Eelde krijgt alleen subsidie voor verduurzaming.

*duurzame bedrijvigheid – Alle werk dat de provincie laat doen door bedrijven gebeurt zo veel mogelijk binnen de regio en op basis van duurzaamheidsnormen zoals spaarzaam gebruik van duurzame materialen en energie. Duurzame bedrijvigheid betekent ook het stimuleren van creatieve industrie, zorg, duurzame energie opwekking, zakelijke dienstverlening en recreatie.

De provincie heeft als overheid een voorbeeldfunctie en koopt vanaf 1 januari 2012 volledig duurzaam in (biologisch, fair trade, erkend eigen streekproduct).

Kansen voor het platteland

Drenthe is een plattelandssamenleving: rust en ruimte en onderlinge betrokkenheid. GroenLinks staat voor deze kwaliteit van leven. Drenthe is dè provincie om te werken en wonen. Met slimme ideeën is krimp geen probleem!

*nieuw naoberschap – Voorzieningen verdwijnen uit de dorpen – daarom is er een nieuwe vorm van naoberschap nodig. De provincie vervult hierin een rol als ondersteuner van provinciale organisaties en als kennismakelaar. Zo wordt het stimuleren / verkennen van kansen door dorpsgesprekken en enquêtes gestimuleerd, net als het in standhouden van netwerken voor een leefbaar platteland. Ook worden gemeenten ondersteund om activiteiten in dorpen te begeleiden – bijvoorbeeld:

· een vrijwillige klushulpdienst

· combineren van school, dorpshuis, ontmoetingsplek voor jongeren en/of ouderen, naschoolse opvang, huisarts, zorgloket

· combineren van zorg en werk voor lichtgehandicapten met voorzieningen in het dorp (winkeltje)

· gezamenlijk vervoer naar school of sport.

*openbaar vervoer nieuwe stijl - Handhaving hoofdroutes en maatwerkvervoer waar het minder druk is, in elk dorp oproepbaar binnen 20 minuten. Zo kunnen ook ouderen eenvoudig boodschappen doen en zorg bereiken. Openbaar vervoer wordt gratis voor verschillende doelgroepen (ouderen, schooljeugd). Verenigingen stemmen lestijden af, waardoor samenrijden eenvoudig te regelen is. Daarmee wordt reizen per bus en trein een vanzelfsprekende, duurzame levensstijl. Openbaar vervoer moet dan wel een volwaardig alternatief zijn, dat wil zeggen dat de fiets meekan in de bus. Met organisaties wordt verkend hoe deelauto-abonnementen mogelijk gemaakt kunnen worden in alle Drentse kernen.

*het groene goud: natuur en landschap, cultuurhistorie – De kwaliteit van Drenthe is het mooie landschap met haar bijzondere archeologische en geologische waarden en natuur. De historische landschapsontwikkeling is nog duidelijk herkenbaar, soms nog gaaf als esdorpenlandschap zichtbaar, met brinkdorpen, oude boerderijen en kerken. Als niet continu doorgebouwd wordt, houden en versterken we die bijzondere (ook recreatieve) waarden. In de provinciale ruimtelijke verordening beschermen we aan te wijzen gebieden, dit ook in het kader van mogelijke erkenning door UNESCO (werelderfgoedlijst). Inbreiding wordt/blijft de norm voor steden en dorpen – waar uitbreiding werkelijk nog nodig is, wordt deze bescheiden en landschappelijk ingepast. Lichtvervuiling wordt geïnventariseerd en tegengegaan. Bedrijventerreinen langs de A28 (etalage en entree van Drenthe) komen er niet meer, elders wordt alleen via herstructurering van bestaande terreinen nieuwe ruimte voor bedrijvigheid geschapen. Natuur- en milieueducatie en erfgoededucatie wordt gestimuleerd en vanzelfsprekend op elke school, zodat kinderen zich verbonden blijven voelen met hùn Drentse landschap.

*woonkwaliteit – Waar krimp optreedt is het gevaar dat door leegstand verrommeling plaatsvindt. Samen met de 12 Drentse gemeenten wordt een fonds gevuld uit inkomsten door (compensatie van) uitbreidingsplannen van gemeenten of bedrijven. Daarmee wordt landschappelijke inpassing en verduurzaming betaald. Maar daarmee werken we ook aan herstructureren van bedrijventerreinen, ombouw van monumentenpanden naar nieuwe functies, sloop van ‘rotte kiezen’ in dorpen, ombouw naar levensloopbestendige woningen en kleinschalige woonzorgzones. Er komen meer eenpersoonsappartementen, daarmee voorkomen we dat jongeren gaan zwerven en dat dorpen leeglopen.

*duurzame landbouw – Toekomstgerichte landbouw is biologisch en gentechvrij. Agrarische bedrijven krijgen een samenbindende functie op het platteland. Ze worden nieuwe buurtwinkel of bezorgdienst van lokale producten, ze zijn betaald natuurbeheerder, zorgboerderij of kampeerboerderij, ze werken in samenspraak met hun omgeving. De landbouw krijgt ook een nieuwe inkomstenbron met het opwekken van duurzame energie. Het aanleggen van windmolenparken en zonneweiden wordt gestimuleerd waar dit landschappelijk inpasbaar is. Nieuwe intensieve (pluim-) veehouderijen of megastallen komen er niet, ook geen uitbreidingen.

*onderzoek als basis – Goed onderzoek is nodig voor maatwerk in het plattelandsbeleid. Niet alleen bevolkingsaantallen, maar ook de wensen en ideeën vanuit de bevolking zijn van belang. Samenwerking tussen gemeenten en provincie is van vitaal belang.

*plan: ruimtelijke toekomstkwaliteit – De provincie maakt met gemeenten een kwaliteitsplan voor mogelijkheden bij krimp. Hoe kun je ‘ontbouwen’ en de vrijkomende grond inrichten – daarbij zijn ideeën vanuit de lokale bevolking belangrijk. Ook voor de steden is ruimtelijke kwaliteit van belang. Aan grote projecten zoals Atalanta in Emmen en Florijnas in Assen kan de provincie best een bijdrage leveren, maar duurzaamheid en beperking van financiële risico’s zijn belangrijke randvoorwaarden.

Samenleven met zorg

GroenLinks staat voor een samenleving waarin we omzien naar elkaar. We kiezen voor een verantwoordelijke provincie op sociaal en cultureel terrein. Drenthe ondersteunt gemeenten en instellingen, zodat zij hun werk op dit gebied kunnen doen.

* jeugdbeleid – De provincie kiest voor een actieve rol in het belang van de Drentse jeugd. Zij neemt het voortouw in een provinciebreed actieprogramma ‘Drenthe geeft zijn jeugd de toekomst!’. Daarmee coördineert en stimuleert de provincie gericht jeugdbeleid door gemeenten. De provincie werkt aan verhoging van de leeftijd voor jeugdzorg van 18 naar 23 jaar of regelt deze nazorg zelf. Jongeren kunnen zich vanaf hun 17e inschrijven bij woningbouwverenigingen zodat zij niet afhankelijk zijn van de particuliere markt. Er komt een provinciaal opvanghuis in samenwerking met betreffende instanties die zorgen voor een woon- en leer-werkomgeving zodat probleemjongern / ex-jeugdzorgjongeren alsnog hun startkwalificatie kunnen halen. Schuldhulpverlening wordt toegankelijk gemaakt voor jongeren met studiefinanciering. Goede ideeën vanuit jongerenraden e.d. worden altijd besproken in commissie of staten. De overdracht van jeugdzorgtaken naar de gemeenten gebeurt zorgvuldig, zonder merkbare gevolgen voor de klanten.

*ouderen en jongeren leren van elkaar – Uitwisseling van ervaringen verrijkt je leven. Jongeren kunnen bijvoorbeeld computerlessen in bejaardenhuizen geven, ouderen kunnen vertellen over de plaatselijke geschiedenis op school of in jongerenbijeenkomsten enzovoort.

* wonen en zorg – De bevolking veroudert, er is veel behoefte aan recreatie en zorggebonden wonen en Drenthe leent zich daar uitstekend voor. We profileren Drenthe als ‘provincie met kwaliteit van leven’ voor jong en oud, ziek en gezond. Daarmee scheppen we duurzame banen in de zorg en alle bijkomende diensten. Ouderen die dat willen, kunnen zo lang mogelijk thuis wonen, door de goede zorginfrastructuur.

*gezond Drenthe – Kwaliteit, beschikbaarheid en bereikbaarheid van ziekenhuizen en artsen wordt vanuit de provincie gestimuleerd. Daarbij is ruimte voor vernieuwende vormen van kleinschalige woonzorg en multidisciplinaire gezondheidscentra van belang. De provincie ondersteunt het alcoholbeleid voor jongeren van de VDG. De ondersteuning van gemeenten en van belangenbehartiging voor en door zorgconsumenten(organisaties) blijft – extra aandacht voor kwetsbare groepen ook. Werkers in de zorg worden hier opgeleid of verleid hier te komen werken door het aantrekkelijke woon- en werkklimaat in Drenthe.

*Drentse taal en cultuur – De Drentse taal en cultuur zijn het erfgoed voor onze kinderen. Dat verdient aandacht op alle scholen en in buitenschoolse opvang. Verdere ideeën: bij culturele evenementen ook aandacht voor Drentse initiatieven, raplessen in Drents, films en verhalen door kinderen te maken, enzovoort.

*lezen verruimt je wereld - GroenLinks wil voor elk dorp een bibliotheekfaciliteit – samenwerking is daarvoor essentieel. Biblionet, de Drentse bibliotheken, gemeenten en provincie maken een plan voor grote bibliotheken in grote kernen en wekelijkse servicebussen voor de kleine kernen. De servicebussen kunnen naargelang de behoefte voorzien in boekuitleen, pinmogelijkheid, postzegelverkoop en andere kleine faciliteiten waardoor we (betaalbaar) de voorzieningen ook in de kleine kernen kunnen blijven bieden.

*kunst en cultuur –Ondersteuning van kunst- en cultuureducatie op scholen wordt door de provincie gesteund. De provincie ondersteunt initiatieven van kunstenaars en kunstorganisaties, zoals atelierroutes, podia en kunst in de openbare ruimte. Inbreng vanuit andere culturen in onze samenleving is een verrijking: kleurrijk Drenthe. We leren van elkaar – de provincie ondersteunt uitwisseling van culturen.

*iedereen doet mee - GroenLinks staat voor een sociaal en solidair Drenthe. Meedoen (participatie van mensen) en het bieden van kansen staat daarin centraal. Bijvoorbeeld via goed onderwijs, maar ook door met andere partners te werken aan belangrijke culturele voorzieningen of regionale arbeidsmarkt of integratie projecten.

*Kleur goed voor Drenthe – De mensen die zich om wat voor reden dan ook in Drenthe hebben gevestigd (gevlucht, voor werk) moeten hier de gelegenheid krijgen zo spoedig mogelijk Nederlands te leren en werk te zoeken. Hun kinderen verdienen gelijke kansen in het onderwijs.

* onderwijs – Ieder Drents kind verdient het om met een startkwalificatie van school te gaan – de uitval wordt effectief aangepakt. Scholen moeten gezamenlijk zorgen voor een betere aansluiting tussen de verschillende onderwijstypen. Het beroepsonderwijs sluit zijn opleidingen aan in overleg met het bedrijfsleven. Hiermee wordt uitval en werkloosheid voorkomen. (Landelijk is ook een voorstel Wet Investeren in Mensen ingediend door GroenLinks om de begeleiding van jongeren naar werk (nu deels in Wet werk en bijstand (WWB), Wet investeren jongeren (WIJ), Wajong en delen van de Wet sociale werkvoorziening (WSW)) te verbeteren.)

*bewegen is gezond – Sporten moet voor elke Drent mogelijk zijn - de provincie stimuleert sport voor iedereen, met of zonder beperking. Daarom stimuleert de provincie ook verenigingsondersteuning en programma’s voor jong en oud. Grote topsportevenementen maken mensen enthousiast. Financiering van dergelijke evenementen gebeurt door sponsors. Het Drents Olympisch plan is belangrijk voor het stimuleren van alle amateursporten.

* solidariteit – Onze solidariteit beperkt zich niet tot Drenthe. We kopen fair trade in, maar daarnaast kunnen zich ook internationaal gebeurtenissen voordoen waarin Drenthe (financiële) ondersteuning biedt.

Tenslotte

Het rijk bezuinigt op taken en geeft taken door aan de provincie, zoals natuurbeleid. De provincie gaat natuurlijk aan de slag, maar goede financiering is vereist. Daarnaast zijn ook taken van de provincie naar de gemeenten verschoven. GroenLinks wil dat gemeenten en provincie goed met elkaar afstemmen hoe vooral de sociale taken voor de bevolking gegarandeerd blijven en wie welke taken oppakt.

KIES VOOR DE TOEKOMST VAN DRENTHE

KIES VOOR GROENLINKS!