Op 10 en 11 april vergaderden de raadscommissies over de Crisisaanpak Nieuwveense Landen. GroenLinks-woordvoerder Hans Kuipers liet weten zich zorgen te maken om het realiseren van sociale woningbouw, de duurzaamheidsambities en het gebrek aan voorzieningen in de wijk.

 

Het College vraagt de Raad eigenlijk om twee besluiten. Een besluit voor nu, het afboeken van Nieuwveense Landen fase 2 en een stelselwijziging eerste aanleg riolering, en een besluit voor de toekomst, namelijk een opdracht om te onderzoeken op welke wijze het woningbouwprogramma flexibeler kan worden vormgegeven.

Besluit NU: Financiële achtergrond

Over de financiële consequenties hebben we een duidelijke toelichting gehad gisteravond in de Auditcommissie. Daarvoor onze dank aan de betrokken ambtenaren, College en accountant. Het afwaarderen van Nieuwveense Landen fase 2 lijkt ons op dit moment de meest verstandige keuze. Ook de stelselwijziging eerste aanleg riool klinkt in principe zeer redelijk: waarom zou de eerste aanleg buiten het investeringsprogramma voor de rest van het riool moeten blijven? Dus ook daarmij zijn wij akkoord. De lasten van de afwaardering komen hoe dan ook bij de burger te liggen: door verhoging van de rioolheffing, extra bezuinigingen op voorzieningen of een OZB-verhoging.

Besluit voor de TOEKOMST: Onderzoek naar flexibilisering woningbouwprogramma

Inhoudelijk is hier de belangrijke vraag: wordt het nog steeds een wijk? Er zijn vier punten waarover GroenLinks zich zorgen maakt. Die zullen we hier kort toelichten.

1. Sociale woningbouw
Blijft het percentage sociale woningbouw wel overeind? Flexibilisering van het woningbouwprogramma om beter aan te sluiten bij de wensen van de markt is goed. De percentages sociale huur- en koopwoningen, zoals vastgelegd in het bestemmingsplan, blijven voor GroenLinks echter leidend. De wethouder gaf in onze ogen onvoldoende zekerheid dat deze percentages vaste gegevens zijn, of wat de gemeente er aan zal doen om deze ook daadwerkelijk te realiseren.

Een aantal suggesties die GroenLinks heeft gedaan: meer ruimte voor starters om betrokken te zijn bij de bouw van nieuwe woningen. Meer ruimte te bieden voor voor coöperatief bouwen. Ook het in erfpacht geven van grond, eerder ingebracht door D66, zou opnieuw onderzocht moeten worden. In het vervolgonderzoek is het van belang dat ook burgers worden opgeroepen om mee te denken welke ruimte de gemeente zal moeten geven.

2. Duurzaamheidsambities

De plannen voor een duurzaam energie-net, zoals uitgevoerd door MeppelEnergie, zullen nog steeds gerealiseerd kunnen worden. Deze investeringen gaan gelijk op met het woningbouwprogramma. Waar het College geen helder antwoord op gaf was de vraag: blijven de duurzaamheidsambities, zoals vastgelegd door de Raad, nog steeds overeind? Voor GroenLinks spreekt dat uiteraard voor zich.

3. Gebrek aan voorzieningen

Bij de start van de bouw in Berggierslanden was GroenLinks al tegen het realiseren van een wijk zonder eigen voorzieningen. We kunnen nog dagelijks zien waar dat toe leidt: inwoners van Berggierslanden moeten diep de Koedijkslanden om hun boodschappen te doen.

Voor Nieuwveense Landen geldt dit in grotere mate: dit ligt nog verder van de binnenstad c.q. bestaande voorzieningen af.

In de presentaties in de raadscommissie op 31 januari stond de pijl voor het realiseren van de geplande voorzieningen in 2052. Dan wonen sommige mensen daar al bijna 40 jaar. Dit lijkt ons dus rijkelijk laat.

In sommige kleine dorpen (bijvoorbeeld in krimpgebieden) is de bevolking sociaal maatschappelijk zelfvoorzienend in coöperaties etcetera. Het College kwam echter met geen betere oplossing dan het laten rijden van een SRV-wagen. GroenLinks acht het van belang dat hier een passende oplossing voor wordt gevonden.

Op deze punten zal GroenLinks in ieder geval terugkomen tijdens de Raadsvergadering op 25 april, en als de resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd in september.