Meppeler jongeren willen multicultureel centrum

De wekelijkse soos in De Poele wordt door een beperkte groep jongeren bezocht. Dat geldt ook voor andere jongerenactiviteiten. De Meppeler jeugd wil liever activiteiten waarbij alle groepen jongeren betrokken zijn. Zij pleiten daarom voor de oprichting van een multicultureel centrum. Dit was één van de opvallende uitkomsten van het gesprek dat GroenLinks Meppel op vrijdag 23 april jl. met Meppeler jongeren hield in loungebar Moods aan de Stoombootkade.

GroenLinks is de jongste politieke partij in Meppel. Dit jaar organiseert de partij activiteiten om in gesprek te komen met de Meppeler bevolking. In loungebar Moods aan de Stoombootkade waren jongeren tussen de 15 en 21 jaar bij elkaar om GroenLinks Meppel te informeren wat er in hun ogen veranderd moet worden in Meppel.

De presentatie van deze bijeenkomst was in handen van de 24-jarige Linda Voortman, GroenLinks-raadslid in Groningen. De bijeenkomst werd gestart met een aantal korte video’s, waarin verschillende jongeren ‘hun’ Meppel in beeld brachten. Zo bracht Zakarija de wijk Haveltermade in beeld en hield een pleidooi voor een goede toekomst van zijn schoolgebouw Stad en Esch - lokatie Zuideinde. Ook VMBO-leerlingen Quivera en Ilona brachten hun school in beeld, maar ook ’t Hokkie, de overdekte hangplek die zij in overleg met de gemeente toegewezen kregen. De video’s waren aanleiding voor een verder gesprek over positieve en negatieve punten van ‘jong-zijn’  in Meppel.

Over sport- en uitgaansmogelijkheden in Meppel waren de jongeren over het algemeen tevreden. Meppel heeft een goede “ kroegdichtheid” en een gezellige, veilige sfeer. Bij de sportvoorzieningen werden vooral de skatebanen genoemd, want skaten is in. Een duidelijk gemis daarbij is wel de verlichting, zodat ook ’s avonds nog geskated kan worden. En over de skatebaan in het Noorderpark waren de jongeren ronduit ontevreden – fatsoenlijk skaten hierop kan niet.

Het meeste opvallende voorstel tijdens de bijeenkomst vrijdag was het oprichten van een multicultureel centrum in het pakhuis aan de Kromme Elleboog. De boodschap van de jongeren was: zoek actief naar mogelijkheden om culturen te mixen, want jong geleerd is oud gedaan. Op dit moment worden nog veel verschillende activiteiten voor afzonderlijke groepjes jongeren georganiseerd. Een multicultureel centrum kan daarin volgens hen verandering brengen.

GroenLinks Meppel wil de signalen en ideeën van de bijeenkomst verder brengen. Samen met enkele jongeren wordt in gesprek met de stichting Welzijn Meppel bekeken hoe het mixen van culturen verder vorm gegeven kan worden.