Vorig jaar heeft de gemeenteraad naar aanleiding van signalen van de Kring Verloskundigen van Meppel en omgeving gemeenteraadsbreed een motie aangenomen om zich ervoor in te zetten dat de acute verloskundige zorg voor Meppel en de regio behouden blijft. Er is een brief naar de minister gestuurd.
Begin maart heeft de minister de gemeenteraad laten weten dat zij het ziekenhuis had verzocht geen onomkeerbare besluiten te nemen totdat er een regiovisie is geformuleerd.

Op dit moment zijn de twee Raden van Bestuur van de ziekenhuizen uit Meppel en Zwolle samen met Achmea bezig de regiovisie op te stellen. Zij zullen de knoop doorhakken op welke plek de acute verloskundige zorg plaats zal vinden.

Afgelopen week heeft de fractie van de VVD contact met onze fractie opgenomen met de vraag of we vanuit de gemeenteraad nog iets kunnen doen om het proces op een positieve wijze te beïnvloeden. Dit naar aanleiding van een brief van de Kring Verloskundigen die bang is dat de verloskundige zorg en dan ook de kindergeneeskunde naar Zwolle gaat. Dat is een behoorlijke aderlating voor de kwaliteit van de basiszorg in onze regio en natuurlijk ook voor de werkgelegenheid. We delen die zorg en willen graag dat de gemeente bij de regiovisie betrokken wordt.

Wij hebben de fracties gisteren al op de hoogte gesteld dat wij het voornemen hebben bij de volgende raadsvergadering met een motie vreemd aan de orde van de dag te komen om het college op te roepen zich ervoor in te zetten dat de gemeente een rol krijgt bij het vaststellen van de regiovisie.

We willen deze motie graag met alle partijen indienen. De komende week zullen wij contact opnemen.

Voorts roepen wij de andere fracties op op landelijk niveau hun contacten te willen aanboren om ervoor te wedijveren dat de kwaliteit van de basiszorg dicht bij huis en dus ook in Meppel gehandhaafd blijft.

We hopen verder dat het College hier alvast op gaat anticiperen.

We moeten met zijn allen toch voorkomen dat de tekst op het logo van de gemeente Meppel Stad met Stijl met ooievaar moet worden gewijzigd in Stad zonder verloskunde. Daarom allemaal voor u een flyer als stimulans samen met ons hier iets aan te gaan doen.