Participatie met een grote "P": Echte inspraak over nieuwe wijk nodig

Met de slogan “Ieders mening telt!” heeft de gemeente Meppel inwoners gevraagd mee te denken over de nieuwe wijk ‘Nieuwveense Landen’.
Er werd medio september 2005 een ontwerpfestival georganiseerd waaraan iedereen kon meedoen. Dat lijkt heel democratisch. Tot verbazing van veel deelnemers dook bij het festival echter een zogenaamd Masterplan op. Het bleek dat de voorstellen van deelnemers hier niet van af mochten wijken. Ook bleek dat het bestemmingsplan op 1 januari 2006 al vastgesteld moet zijn.

Deze gang van zaken geeft wat GroenLinks Meppel betreft een onthutsend beeld van wat er kennelijk onder inspraak wordt verstaan in Meppel. Immers, niets is zo frustrerend dan te merken dat de plannen al rond en uitgewerkt zijn en dat je alleen nog over kleine details mag meepraten.

Op donderdag 6 oktober 2005 heeft GroenLinks Meppel de gemeenteraad hierover toegesproken.

De partij vindt dat het nieuwe plan echt op zijn merites moet worden beoordeeld en dat Masterplan en bestemmingsplan daarop moeten worden aangepast.

Overigens vindt GroenLinks Meppel het niet goed om nu al plannen compleet vast te leggen, die pas over 10, 15 of 20 jaar aan de orde komen. Er mogen best nog witte plekken zijn in dit plan. GroenLinks ziet graag meer creativiteit en flexibiliteit, met het oog op bijvoorbeeld nieuwe woonvormen.
In de verdere vormgeving van de wijk is voortdurende betrokkenheid van burgers en vooral de uiteindelijke bewoners vereist. Dan krijgt inspraak pas echt betekenis.
Dan krijg je participatie met een grote ‘P’…!