Afgelopen dinsdag is in Meppel het initiatief genomen een platform op te richten dat in de toekomst gaat fungeren als een soort vangnet voor asielzoekers die in Meppel en omgeving buiten de boot dreigen te vallen. Dit is een van de belangrijkste resultaten van een door GroenLinks georganiseerde thema-bijeenkomst “Hoe verder na het generale pardon” van dinsdag 10 april. Diverse instellingen als de kerken, Humanitas, individuele betrokken burgers en politieke partijen gaan hier concreet met elkaar samenwerken.
Wim Jan Renkema, voorzitter van GroenLinks afdeling Meppel kon verschillende afgevaardigden van de kerken, gemeente Meppel, Stichting Vluchtelingenwerk, COA, Humanitas, politieke partijen en individuele burgers die zich het lot van asielzoekers aantrekken, welkom heten. Doel van de bijeenkomst is betrokkenen te informeren over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het generale pardon en na te gaan op welke wijze de opvang van asielzoekers in Meppel kan worden verbeterd.
Renkema gaf aan dat er veel was gebeurd vanaf het moment dat de eerste bijeenkomst over humaan asielbeleid in juli vorig jaar had plaatsgevonden. Was het zo dat vorig jaar de gemeente geen enkel idee had hoeveel asielzoekers in de gemeente Meppel vertoefden, nu begint hier steeds meer zicht op te komen. Het gaat in ieder geval om aanzienlijk meer mensen dan toen werd gedacht.
Ook is middels een motie van de PvdA en GroenLinks in de gemeenteraad nu geregeld dat Stichting Vluchtelingenwerk juridisch spreekuur kan gaan houden. Het spreekuur wordt goed bezocht.
Informatie over het generale pardon
Frank Steenhuisen, hoofd Diensten van Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) gaf informatie over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het generale pardon.
Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de pardonregeling. Inmiddels is wel duidelijk dat asielzoekers die voor 1 april 2001 in Nederland waren, in principe in aanmerking komen voor een pardonregeling. De verwachting is dat 10 procent niet aan de voorwaarden voldoet vanwege bijvoorbeeld criminele antecedenten of het niet goed kunnen vaststellen van de identiteit. Naar schatting gaat het om de 15 en 25 duizend mensen. De burgemeester krijgt een belangrijke rol in deze. Hij moet aangeven dat betrokken personen in het jaar 2006 in Meppel woonden.
Uitgeprocedeerden moeten straks binnen 28 dagen vertrekken. De officier van justitie bepaalt de 29e dag wat er moet gaan gebeuren met betreffende personen.
Duidelijk is wel dat een aantal personen binnen de regeling vallen en een aantal niet. Er zullen dus altijd schrijnende gevallen blijven.
Wethouder Scheele ging in op de lokale situatie van Meppel. Volgens de wethouder is de datum 1 april 2001 vrij hard. In Meppel is een schatting gemaakt hoeveel personen voor een pardonregeling in aanmerking kunnen komen. Bij het ruimste scenario gaat men uit van 40 personen. Niet iedereen is echter gemakkelijk te achterhalen, omdat niet altijd meer duidelijk is waar de betreffende asielzoekers in de loop der jaren zijn gebleven.
Opvang en voorlichting kan beter
Uit de discussie die daarop volgde bleek dat de opvang nog niet helemaal goed geregeld is. De diaconieën van de verschillende kerken doen veel, maar die financiën raken ook een keer uitgeput.
Er is ook behoefte aan een punt waar men terecht kan voor alle vragen op het terrein van (opvang van) asielzoekers.
Er is nu wel een juridisch spreekuur – zij het dat het maar voor een half jaar op proef is- , maar het is ook belangrijk dat er voor begeleiding naar opleiding, stageplekken en werk goede begeleiding komt. Ook wordt belang gehecht aan het kunnen volgen van taallessen en het vergoeden van kinderopvang voor personen die een uitkering ontvangen en verplicht worden in te burgeren
Er zullen daarnaast altijd mensen zijn die buiten de boot dreigen te vallen. Nu is iedereen daar individueel mee bezig. Om de opvang en verwijzing zo goed mogelijk te regelen en elkaar te ondersteunen, wordt het wenselijk geacht een platform in het leven te roepen.
Het vervolg
Er wordt een initiatiefgroep gevormd bestaande uit afgevaardigden van de kerken , Humanitas , politieke partijen, individuele betrokkenen die het idee van het platform verder gaan uitwerken. GroenLinks in de persoon van Willem van Esch fungeert nog een keer als trekker om de club voor het eerst bij elkaar te krijgen. Daarna gaan de andere organisaties die rol overnemen.
Medio mei komt deze groep voor het eerst bij elkaar. Organisaties en individuele betrokkenen die deel willen uitmaken van het platform kunnen contact opnemen met Willem van Esch (telefoon 0522-251336 , e-mail wp.vanesch@groenlinksmeppel.nl)