GroenLinks Meppel heeft een goedbezochte bijeenkomst georganiseerd over humane vluchtelingenzorg in Meppel. Ondanks de verzengende hitte hadden meer dan dertig mensen aan de uitnodiging van GroenLinks gehoor gegeven en waren op maandag
3 juli naar wijkcentrum De Poele gekomen om met elkaar te bespreken hoe een goede opvang van asielzoekers en vluchtelingen in Meppel gerealiseerd kan worden. Kerken, politieke partijen, het basisonderwijs, de voedselbank, de Stichting Welzijn Meppel, Vluchtelingenwerk Drenthe en geïnteresseerde burgers toonden zich betrokken bij deze niet erg eenvoudige problematiek.
Aanleiding
Fractieleider van GroenLinks Willie Oldengarm leidde het onderwerp in. Zij vertelde dat zij in toenemende mate wordt geconfronteerd met schrijnende situaties van gezinnen uit Meppel die op korte termijn kunnen worden uitgezet. Zij gaf aan dat het belangrijk is van elkaar te weten wie zich op landelijk, provinciaal maar vooral plaatselijk niveau met vluchtelingen en asielzoekers bezighoudt, wie waarvoor verantwoordelijk is en welke rol de gemeente hierbij speelt.
Blijkbaar was zij niet de enige die dit belangrijk vond want al in de pauze zocht men elkaar op om de nodige contacten te leggen.
Informatie
Frank Steenhuisen, hoofd Diensten van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) verzorgde een inleiding over het onderwerp. Hij vertelde dat COA Drenthe binnen het kader van haar taakstelling – asielzoekers begeleiden bij vertrek – optimale mogelijkheden biedt voor begeleiding. Het COA heeft, na aandringen vanuit de gemeenteraad, recent werkafspraken gemaakt met de gemeente Meppel over de begeleiding van uitgeprocedeerde asielzoekers.
Tijdens de bijeenkomst bleek dat de gemeente Meppel op dit moment niet precies in beeld heeft om hoeveel uitgeprocedeerde asielzoekers het nu gaat, maar Steenhuisen dacht dat het wel zo’n tien dossiers betrof.
Het COA werkt nauw samen met Stichting Vluchtelingenwerk Drenthe. Beide organisaties werken onafhankelijk van elkaar maar sluiten binnenkort wel een convenant om in de toekomst meer met elkaar samen te werken.
Vluchtelingenwerk is niet direct gericht op terugkeer en kijkt op haar beurt nog eens kritisch naar het vluchtverhaal en het werk van de advocaat. Dat is nodig. Dat beaamt Frank Steenhuisen, omdat zijn ervaring ook heeft geleerd dat lang niet alle advocaten hun werk goed doen.
Joan Flikweert, van het Zwols Platform voor humaan asielbeleid vertelde hoe de samenwerking ten behoeve van de hulpverlening aan asielzoekers en vluchtelingen in de gemeente Zwolle wordt vormgegeven. In dit platform zijn het vooral verontruste burgers die met hun activiteiten aandacht vragen voor de schrijnende gevallen. Ook uit het publiek kwamen verhalen die duidelijk maakten hoe belangrijk afstemming van hulp is. En ook, hoe veel er mis kan gaan.
Vervolg
Aan het einde van de bijeenkomst werd bij de aanwezigen gepeild of er behoefte is aan een vervolg op deze avond en wat er concreet zou moeten gebeuren.
In de eerste plaats vindt iedereen het belangrijk dat in de gemeente Meppel een herkenbare plek is waar elke vluchteling, asielzoeker met vragen terechtkan. Hiervoor is het nodig dat organisaties als onder meer het COA, Stichting Vluchtelingenwerk Drenthe, de Stichting Welzijn Meppel, de kerken, en de gemeente met elkaar samenwerken. Het wordt zinvol geacht dat ook in Meppel noodopvang en een juridisch spreekuur komen.
Op de langere termijn kan worden bekeken hoe het vluchtelingenwerk een plaats krijgt binnen de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).
De aanwezige politieke partijen waren het er met elkaar over eens dat de gemeente stappen moet zetten om de opvang van asielzoekers en vluchtelingen in de gemeente Meppel te verbeteren. De aanwezigen vonden het belangrijk dat informatie en ideeën worden verzameld en dat er een vervolg komt. Het email-adres van Willie Oldengarm (w.oldengarm@groenlinksmeppel.nl) fungeert voorlopig als het adres waar organisaties en burgers informatie kunnen aandragen, met initiatieven kunnen komen en zich kunnen aanmelden als vrijwilliger.