Naar aanleiding van een rapport van onafhankelijk bemiddelaar Urlings sprak de raadscommissie op 18 april over de voortgang in het dossier harmonisatie voorschoolse voorzieningen. Duo-raadslid Hans Kuipers sprak namens GroenLinks zijn zorg uit op een aantal punten. Verder vroeg hij het College excuses aan te bieden aan Stichting Peuterspeelzalen Meppel Nijeveen en haar personeel.
Raadsvoorstel
Dit voorstel stelt op zich niet zoveel nieuws voor: de doelgroep wordt vastgesteld op kinderen van ouders met een lage opleiding en sociale indicatie, Stichting Peuterspeelzalen Meppel Nijeveen wordt opgeheven, de gemeente vergoedt alleen nog als voldaan wordt aan Wet OKE. De analyse van de heer Urlings is een stuk duidelijker: de problemen lagen in gebrek aan onderscheid tussen uitvoering en beleid, de verwarring van harmonisatie en bezuiniging, het ontbreken van duidelijke rolverdeling, en er was geen afvloeiingsregeling.
Kwaliteit
Het voorstel is nog steeds meer een bezuinigingsverhaal dan inhoudelijk gemotiveerd. Er zijn bij de harmonisatie volgens ons twee winnaars: Speelwerk en Allio: Ze krijgen geld mee (onderwijsvoorrangsbeleid, komt dit ten goede aan de kinderen die het nodig hebben?), extra kinderen mee, en dus extra werk mee. De verliezers zijn SPMN (minste wat ze verdienen is goeie afvloeiingsregeling voor het personeel), ouders/peuters: keuzevrijheid - Allio vs Speelwerk in de wijk? Ook is nog niet zeker dat de kwaliteit op gelijk niveau blijft. De voortdurende onduidelijkheid doet ook geen goed.
Wij denken nog steeds dat er expertise verloren gaat (hoe zit het nou precies: gaan de tutors / interne begeleiders mee?). Achterstandsbeleid en vroegtijdige indicatie zijn van groot belang voor GroenLinks. Niet alle kinderen gaan naar het consultatiebureau. Dit zijn ook belangrijke punten binnen de dossiers Jeugdzorg en CJG, gaat dat goed over naar kinderopvang? Bij de evaluatie van het CJG lazen wij dat de kinderopvang de warme overdacht nog niet voldoende geregeld heeft, de peuterspeelzaal wel.
Sociaal Plan
Wij hebben het al vaker genoemd, maar deze “Harmonisatie” blijft volgens ons een overname. Speelwerk en Allio krijgen wel de lusten, maar niet de lasten, dus verplicht overnemen c.q. zij zouden aan zet moeten zijn om een regeling te treffen. De €200.000 is alleen te bezuinigen als kwaliteit wordt ingeleverd. En hoe zeker is nog dat de bezuiniging gehaald gaat worden?
Het gaat niet goed met de kinderopvang, in hoeverre speelt dit mee? Wat niet de bedoeling kan zijn is dat gemeente de problemen voor kinderopvang gaat betalen ten koste van peuterspeelzaal.
De hoogte van de afvloeiingsregeling wordt bepaald door: de bereidheid Speelwerk en Allio om personeel over te nemen. Met wie gaat de zogenaamde vereffenaar nou precies onderhandelen? De opdracht aan het College lijkt duidelijk: het te betalen bedrag minimaliseren, dat is het beste voor iedereen. Voor de gemeente: kosten beperkend. Voor het personeel: zoveel mogelijk mensen houden een baan. Voor de ouders en peuters: zoveel mogelijk expertise gaat mee. Hoe deugdelijk is ook het besluitpunt: "afwikkelen van de financiële situatie van Stichting Peuterspeelzalen Meppel en Nijeveen (SPMN)"? De gemeenteraad wordt niet gevraagd een maximumbedrag vast te stellen, maar het College een blanco cheque te geven?
Excuses College
Onafhankelijk bemiddelaar Urlings wast het College aardig de oren: “Het formele standpunt dat de harmonisatie was mislukt en zo wellicht financiering van rechtspositionele gevolgen kon worden vermeden acht ik onverantwoord en overigens juridisch twijfelachtig.” Dit lijkt ons voldoende reden om van het College te verlangen hier en nu zijn excuses aan te bieden aan Stichting Peuterspeelzalen Meppel Nijeveen en haar personeel.
Lange Termijn
Openbare inspraak over het productenboek en de verordening lijkt ons wel een goed idee. Allio/Speelwerk gaan productenboeken maken + kosten bepalen. Wat gaat het maximaal kosten? Welke producten zullen worden aangeboden? We moeten het nog zien...
De onderhandelingspositie van de gemeente is vreemd. Bij een normale aanbesteding dient de raad zich af te vragen: wat willen we en voor hoeveel geld? Dan kan marktpartijen voor een aantal jaar de aanbesteding gegund worden. Waarom wijken we daar nu van af en hoe lang zitten we hier aan vast? De Gemeenteraad en het College zitten niet aan de knoppen maar commerciële partijen. Dit moet op termijn worden gerepareerd. Hiervoor komen we mogelijk met een motie.