Op donderdag 25 juni vond de behandeling van de perspectiefnota 2010-2014 plaats.
Fractievoorzitter Willie Oldengarm zette in haar toespraak haar visie uiteen hoe GroenLinks de toekomst van onze gemeente Meppel ziet.
Zo brak zij een lans voor een gemeente:
~ waar iedereen welkom is en er geen plaats is voor angst en haat.
~ die sociaal blijft en waar iedereen kan meedoen.
~ waar jeugd de toekomst heeft
~ die de duurzaamste gemeente van Drenthe is.

De volledige tekst kunt u lezen op de volgende bladzijde.

 

In wat voor gemeente willen wij met elkaar wonen?

Tijdens de voorbereiding hebben we ons serieus afgevraagd wat we met de perspectiefnota aan moesten. Het is nogal droge kost. Een visie onbreekt. Er spreekt ook geen ambitie vanuit. We worden geconfronteerd met nogal wat problemen. Bezuinigingen die op ons afkomen, maar ook een kast vol risicovolle projecten. Een kast die het college wil gaan leegmaken zonder dat ze eerst de bezem erdoor heeft gehaald. Tegelijkertijd is het gebrek aan visie ook een kans voor ons. In onze bijdrage dan ook enige bouwstenen voor een gezamenlijke visie met als titel “In wat voor gemeente willen wij met elkaar wonen?”

Een gemeente zonder angst en haat

Enige maanden geleden sprak ik een jonge Marokkaanse moeder. Volledig geïntegreerd samen met haar gezin wonend in de Oosterboer. Haar dochter van 9 jaar was verdrietig thuis gekomen en vroeg aan haar: Mamma, wat gebeurt er met ons wanneer Wilders aan de macht komt?” Dit verhaal ging bij mij door merg en been. Dit staat niet op zich. Ook in Meppel worden kinderen toegeroepen:” rot op. Ga terug naar je land!”, terwijl ze hier notabene in Meppel geboren zijn en zich een echte Meppeler voelen. Waar zijn we in de lieve vrede in Meppel beland wanneer jonge kinderen in angst en haat opgroeien terwijl hen niets te verwijten valt?

GroenLinks wil in een gemeente wonen waar iedereen het gevoel moet hebben welkom te zijn. Daarom dienen wij een motie in die het college oproept meer aandacht te besteden aan diversiteit in haar eigen werknemersbestand en die van andere instellingen, actief uit te dragen dat intolerantie niet wordt geaccepteerd binnen onze gemeente en de dialoog hierover aangaat.

Meppel blijft een sociale gemeente waar iedereen kan participeren

GroenLinks vindt dat Meppel een sociale gemeente moet blijven waar voorrang wordt gegeven aan de sociaal zwakkeren. GroenLinks zal ervoor waken dat de voorzieningen voor deze groep op peil blijven. Wij kunnen nog steeds niet begrijpen wat de coalitie bedoelt met het aftoppen van het gebruik naar 120 %. Wij willen graag voorbeelden. - Wanneer kunnen we van het college hier antwoord op krijgen?

GroenLinks vindt dat elke uitkeringsgerechtigde recht heeft op een persoonlijke coach. Onduidelijk is echter waar het college op wil gaan investeren. Er is immers een groep die nog onderaan de participatieladder staat (en niet op de roltrap omhoog kan) die ver van de arbeidsmarkt verwijderd is en anderzijds een groep die dichter bij de arbeidsmarkt staat.

Belangrijke vraag wordt: welke wethouder gaat bij krapte winnen: die van sociale zaken of re-integratie? Een bijeenkomst afgelopen week in het Werkplein maakte het er voor ons niet duidelijker op. De gemeenteraad was goed vertegenwoordigd maar de uitvoerders (college, front office Meppel) waren volledig onzichtbaar. We hopen niet dat deze onzichtbare roltekenend wordt voor de wijze waarop het college in samenwerking met andere instanties de re-integratie gaat oppakken. Onze fractie heeft dan ook de volgende vragen:

- Kan het college na de vakantie met een visie en plan van aanpak komen waarbij duidelijk wordt hoe de gemeente de begeleiding van de uitkeringsgerechtigden gaat aanpakken ten aanzien van de twee doelgroepen?

- Is Meppel klaar voor de uitvoering van de wet WIJ? Gaat Meppel een eigen leerwerkbedrijf opzetten? Zijn er genoeg werk-leerplekken? Waar kunnen jongeren terecht?

- Is het plan van aanpak voor de schuldhulpverlening al gereed?

Een gemeente waar de jeugd toekomst heeft

GroenLinks wacht met spanning het plan af om jongeren op een positieve manier te betrekken bij de gemeente. GroenLinks is nogal geschrokken van de uitkomsten van het GGD onderzoek onder Meppeler jongeren. Het bovenmatige alcoholgebruik, het grote percentage dat onveilig vrijt en het lage percentage dat voldoende beweegt, baart GroenLinks grote zorgen. Een project overgewicht is niet doorgegaan wegens wegvallen van subsidie. GroenLinks vindt dit probleem zo ernstig dat zij het college in een motie oproept andere financiële middelen te vinden om het project toch door te laten gaan.

GroenLinks vindt dat de komende vier jaar meer aandacht moet komen voor jongerenhuisvesting en betaalbare woningen in de binnenstad. Zij heeft de volgende vraag aan het college:

- Wil en kan het college zich inzetten voor betaalbare huisvesting voor jongeren in de binnenstad?

Wmo Nieuwe Stijl: Eropaf!

De WMO heeft niet geleid tot meer participatie van kwetsbare groepen en preventie. Jos van der Lans, een van de spraakmakende figuren in WMOland, vindt dat professionals te veel bezig zijn met papierwerk en indicaties, en niet meer toekomen aan het werk waar ze voor zijn: opkomen voor echte problemen en noden in de samenleving. Hij ziet de bezuinigingen als grote kans er eens goed de bezem door te halen en professionals te bewegen niet te afwachtend te zijn, maar op de doelgroepen af te stappen.

Hij breekt een lans voor initiatieven waarbij de sociale steun van de burger een grotere rol krijgt zoals het maatjesproject Mentor 4 you . Een project met burgers als mentor met als doel schooluitval te voorkomen. GroenLinks vindt het belangrijk dat deze ontwikkelingen ook in Meppel meegenomen worden.

Vandaar ons amendement met als doel dat de raad helder formuleert wat zij de komende vier jaar wil bereiken met de WMO en dit als meetbare doelstellingen opneemt in de begroting 2011. Vraag aan het college:

- Is het college op de hoogte van het Mentor4You project dat in Assen en Emmen al is gestart en is zij bereid de mogelijkheid voor Meppel te onderzoeken?

Centrum Jeugd en Gezin

Het centrum Jeugd en Gezin staat nog in de kinderschoenen. Het moet echter geen instituut op zich worden. GroenLinks wil helderheid over het voortbestaan van de buurtnetwerken. Een prima voorziening in de wijk waar werkers die met kinderen werken en de wijkagent met elkaar signalen bespreken.

Wij hebben dan ook de volgende vraag: - Kan het college voorkomen dat deze buurtnetwerken op worden geheven?

Een wijk of dorp met inbreng van inwoners

GroenLinks wil een duidelijk plan hoe wijk-en dorpsgericht werken wordt geïmplenteerd. - Kan het college een korte memo maken met doelen van wijk- en dorpsgericht

werken en te verwachte resultaten na vier jaar met daarbij de vermelde indicatoren?

En tot slot: wil iedereen natuurlijk in de meest duurzaamste gemeente van Drenthe wonen! GroenLinks vindt het belangrijk dat de gemeenteraad zich uitspreekt energieneutraal te worden. In de tussentijd vindt zij:

- Dat Gemeente het voorbeeld geeft voor energiebesparing (daar dienen we een motie voor in);

- Dat fiets en openbaar vervoer bevorderd wordt. Maar ook dat er een gratis bewaakte fietsenstalling in de binnenstad komt. Wij stellen in een motie voor hiervan een re-integratieproject van te maken.

- Gemeente werk maakt van laagdrempelige voorlichting over duurzaamheid aan bedrijven en inwoners (vandaar onze motie in samenwerking met bedrijven een duurzaamheidsloket te starten).

We hebben de volgende vraag: - Hoe zit het met de instelling van een breed samengestelde werkgroep Meppel intercitystation? Gaat de wethouder dit binnenkort oppakken of moeten wij dit zelf gaan doen?

Dit is onze bijdrage die ertoe moet leiden dat iedereen met veel plezier in de gemeente woont en werkt.