GroenLinks heeft vragen gesteld aan het College van Burgemeester & Wethouders over het feit dat huisartsen zich zorgen maken dat het ziekenhuis van Meppel stopt met de Spoedeisende hulp. Zij vraagt het college wat te doen aan de ontstane onrust en zich in te zetten voor behoud van kwalitatief goede basiszorg in Meppel en de regio.

Aanleiding voor GroenLinks bij het College aan de bel te trekken, vormden de berichten uit de pers en een uitzending van RTV Drenthe van 12 mei 2013 waar een huisartsen  de sluiting voorzien van de Spoedeisende Hulp (en de Intensive Care) in Meppel. Huisartsen uit de regio en inwoners maken zich hier ernstig zorgen over.

De fractie van GroenLinks deelt deze zorg. Dit ondanks het feit dat een eventuele sluiting officieel wordt tegen gesproken. En ook ondanks het feit dat bestuurder Lidy Hartemink van Zorgcombinatie Noorderboog, eigenaar van het ziekenhuis in Meppel, op 12 juli 2012 in een interview met RTV Drenthe nog verklaarde dat Meppel een volwaardig ziekenhuis met spoedeisende hulp zou blijven.

Fractievoorzitter Willie Oldengarm van GroenLinks :”Het ligt alle betrokkenen bij de acties om behoud van de afdeling verloskunde nog vers in het geheugen dat het bericht over de sluiting van verloskunde destijds ook in het prille begin werd ontkend door de toenmalige bestuurder van het ziekenhuis. Toch was de sluiting in 2012 een feit. Daarom vinden we het belangrijk er op tijd bij te zijn om een herhaling te voorkomen”.

Spoedeisende hulp is kwallitatieve ruggegraat basisziekenhuis

In een raadsbreed aangenomen motie door de gemeenteraad van Meppel sprak de gemeenteraad zich op 26 januari 2012 uit voor een kwalitatief goede basiszorg in Meppel en de regio. De spoedeisende hulpafdelingen (SEH)vormen in de ogen van Groenlinks de kwalitatieve ruggegraat van een basisziekenhuis. GroenLinks vindt dat sluiting van de SEH dan ook te allen tijde moet worden voorkomen en dat het College samen met de gemeenteraad er alles aan moet worden gedaan die zorg voor Meppel en de regio te behouden.

Voor zorg nabij is goed overleg huisartsen en ziekenhuis gewenst

Voor het leveren van een goede basiszorg aan onze inwoners is samenwerking tussen gemeente en alle (zorg)partners van belang. Tijdens overleg met de gemeenteraad met het Bestuur van Noorderboog van afgelopen jaar gaf de Raad van Bestuur aan de samenwerking tussen het ziekenhuizen en de huisartsen te willen intensiveren. Berichten uit de media lijken er op te wijzen dat het overleg tussen ziekenhuis en huisartsen nog verre van intensief van aard is. GroenLinks vraagt het college of zij er aan kan bijdragen dit overleg een positieve wending te kunnen geven.