GroenLinks Meppel is erg in haar nopjes met de brede steun van de Tweede Kamer voor het behoud van de afdeling verloskunde van het Diaconessenziekenhuis te Meppel. Afgelopen donderdag nam de Tweede Kamer maar liefst drie moties aan die aan dit onderwerp waren gewijd. De gemeenteraad van Meppel nam vorige week al een door GroenLinks Meppel ingediende motie aan om politici te bewegen bij de minister te lobbyen voor het behoud van de afdeling verloskunde De motie maakte afgelopen donderdag onderdeel uit van de discussie in het Tweede Kamerdebat over zwangerschap en geboorte.
In Den Haag meer oog voor regionale aanpak
Fractieleider Willie Oldengarm :” Ik vind het een mooie opsteker dat de duscussie over zorg nabij niet meer alleen vanuit de Randstadoptiek wordt bekeken maar dat er nu ook serieus aandacht komt voor de regionale aanpak op maat. Dat is een steun in de rug voor alle kleine ziekenhuizen in Nederland. De motie van de gemeenteraad Meppel heeft daar zeker toe bijgedragen. Door als politiek en betrokken partners in de zorg samen te werken kunnen we ook in de toekomst nog veel bereiken. Ik ben blij dat we daar een steentje aan hebben kunnen bijdragen!”.
Drie moties aangenomen
Afgelopen donderdag nam de Tweede Kamer drie moties aan. De SP nam twee voor haar rekening. De ene betrof een oproep aan minister Schippers er alles te doen om de afdelingen verloskunde van de ziekenhuizen uit Meppel en Almelo open te houden. De tweede was een verzoek aan de minister voor de zomer een plan van aanpak te maken om het tekort aan gynacologen op te lossen. Het Diaconessenziekenhuis Meppel kent dit probleem. Deze heeft een vacature. Deze moties werden niet ondersteund door de VVD en het CDA. De derde door het CDA ingediende motie riep de minister op de ziekenhuizen te Meppel, Almelo en Zevenaar te bewegen geen onomkeerbare besluiten te nemen en nog niet tot concentratie of wel sluiting van de afdeling verloskunde over te gaan. Deze motie kreeg weliswaar unanieme steun, maar had niet zoveel realiteitswaarde omdat de minister al eerder had toegezegd.
Hoe nu verder?
Alle ziekenhuizen moeten medio april een plan gereed hebben. Zij moeten daarbij aangeven hoe zij denken te kunnen voldoen aan de eisen die zijn gesteld door een landelijk in het leven geroepen stuurgroep. Wat de minister hier verder mee gaat doen, is nog even afwachten Afgelopen donderdag zei minister Schippers in eerste instantie hier geen invloed op uit te kunnen oefenen omdat het een verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen zelf is.
Willie Oldengarm: “Maar de minister deed aan de andere kant ook een hoopgevende uitspraak. Zij sprak over een handreiking in het geval van zogenaamde witte vlekken – daar waar de 45 minuten bereikbaarheid niet wordt gehaald- instrumenten in huis te hebben die eventueel kunnen worden ingezet. Een mogelijkheid zou dan kunnen zijn het verstrekken van een regiotoeslag om bijvoorbeeld een extra gynaecoloog aan te kunnen trekken. Dat zou Meppel natuurlijk heel goed uitkomen lijkt me!”.
Politiek ook in de toekomst alert blijven!
Voor GroenLinks betekent de behaalde resultaten nu niet dat we er nu zijn. Het is nu aan het ziekenhuis en de verloskundigen gezamenlijk een plan te maken. Willie Oldengarm “ Het is belangrijk de komende tijd te benutten met elkaar in overleg te blijven . GroenLinks bezint zich op het idee over enige tijd een bijeenkomst te beleggen voor de gemeenteraad en de betrokken zorginstellingen om elkaar te informeren en gezamenlijk op te blijven trekken. Wellicht kunnen we ook de samenwerking met de provincie hierin meenemen. “