De gemeenteraad vergadert twee dagen lang over de begroting voor 2012. Eerder dit jaar stelde de raad de Perspectiefnota vast, het document dat de basis vormt voor de begroting voor de komende jaren. In de Programmabegroting worden de beleidsdoelen uitgewerkt voor het komende jaar en vertaald naar financiële budgetten, die de gemeenteraad verleent aan het College. Namens GroenLinks sprak Willie Oldengarm zich uit voor een groen, sociaal, cultureel en tolerant Meppel. GroenLinks is kritisch over de voorliggende begroting. Lees verder voor de tekst van haar beschouwingen en de door GroenLinks (mede-)ingediende moties en amendementen.
Toespraak GroenLinks begroting 2012
Er drijven nog steeds donkere wolken boven Nederland en Meppel.
Sinds de bespreking van de perspectiefnota is het er niet beter op geworden – zowel qua mondiale crisis, bezuinigingen – op nationaal en gemeentelijk niveau – en de toenemende polarisatie.
Mensen – en dan vooral degenen met de kleine beurs – worden steeds meer geconfronteerd met de uitwerkingen van een landelijk beleid dat de armen armer maakt en de rijken rijker. Rechts Nederland likt zijn vingers daar nog steeds bij af.
Kijken we naar de voorgestelde begroting, dan zien we dat dit afschuwelijk beleid ook in Meppel handen en voeten krijgt. We vinden het verschrikkelijk dat de huishoudtoets wordt ingevoerd, jongeren vier weken moeten wachten voor een uitkering, en dat het participatiefonds wordt beperkt naar 110 % van het minimum. Heeft de Gemeente zich voorbereid op de gevolgen? Behalve dan dat aangegeven wordt dat Schuldhulpverlening het drukker krijgt. Moeten we niet veel meer inzetten op preventie?
Onze fractie is verontrust over de tekstpassages waar uit blijkt dat een strakker beleid moet worden gevoerd ten aanzien van de bijstandsgerechtigden. Een tekst, met een toon, waar onze fractie zich overigens helemaal niet in kan vinden. Een tekst die - zo zegt het college - gestoeld is op landelijk beleid en op coalitieakkoord.
Voorbeelden:
- Maar liefst drie keer lezen we: strenge selectie aan de poort;
- Natrekken tips (bij navraag blijkt dat er gelukkig nog geen kliklijn komt);
- Werken met een fraudescorekaart;
- En tot slot wie niet meewerkt: krijgt een passende sanctie.
Er wordt sterk ingezet op verplichtingen (bevordert de uitstroom zegt het college), en maar weinig op de rechten. De Gemeente hoopt via streng beleid 5% van alle aanvragers van bijstandsuitkeringen buiten de deur te houden. De overgebleven 95%, die dus geheel terecht gebruik maken van financiële en andere hulpregelingen, worden in de begroting neergezet als potentiële fraudeurs, waarover de gemeente graag kliktips ontvangt, en die via sancties in het gareel moeten worden gehouden.
Het klopt inderdaad – de gemeente heeft zich het jargon van VVD-CDA en PVV kabinet geheel eigen gemaakt.
Tegenover die verwerpelijke taal staat de opmerking van de Gemeente dat op tal van punten nog beleid gemaakt moet worden. Kortom, deze begroting bevat populistische taal die niet beleidsmatig is onderbouwd. Daar zit niemand op te wachten. GroenLinks vraagt zich af of Stem enPvdA zich werkelijk kunnen vinden in de neerbuigende spierballentaal.
Wie moet er, bij oplevering van een dergelijk lege hulsbegroting eigenlijk worden gesanctioneerd vragen we ons in alle oprechtheid af? Waar kunnen de burgers hun tips over falend college eigenlijk kwijt? Zitten die mensen uit eigen vrije wil in de bijstand? Is er genoeg werk voor ze? Worden ze al afdoende begeleid om inkomensonafhankelijk te worden? Doel is reguliere arbeid, zegt het college, de gemeente heeft nog geen structurele beleidsmaatregelen bedacht en ingevoerd om dat te realiseren. Er is opzichtig sprake van korte termijn politiek, of misschien moet je zeggen korte termijn paniek. GroenLinks vindt dat de menskracht gericht moet zijn op begeleiding, op trajecten die zorgen voor duurzame uitstroom in plaats van al die controlerende werkzaamheden.
Laat GroenLinks hier heel duidelijk over zijn: zij die niet in staat zijn voor zichzelf te zorgen, hebben daar recht op!
En zo lang dit college het re-integratiebeleid nog niet goed op orde heeft- zou juist het college een passende sanctie moeten krijgen, en niet de individuele bijstandgerechtigde die nu de indruk moet krijgen dat hij/ zij onterecht in de bijstand zit.
2. Dossiers die eerder complexer worden dan voortvarend opgepakt
Zorgen over dossiers: of niet afgerond, of ze blijven slepen, of er wordt naar veel te complexe oplossingen gezocht die voor niemand bevredigend zijn: Ogterop, Niermanschool, opstellen visie CJG, fin. Expl. Brede School, taakstelling de Plataan. Hoezo bezem door de kast? Toch staat dat wel in het coalitieakkoord!
Dat is een zorgwekkende situatie: er komen belangrijke nieuwe dossiers bij, zoals overhevelig van Jeugdzorg van Provincie naar Gemeente, en de nieuwe wet Werk Naar Vermogen. Gezien het achterstallig werk, en niet beleidsmatig onderbouwde begroting – vooral op het terrein van de sociale zekerheid, werkgelegenheid en maatschappelijke ondersteuning, hebben wij er een hard hoofd in dat het College met deze begroting de basis legt voor een goed, rechtvaardig beleid. Voor de eerste keer sinds deelname aan de raad twijfelt de GLfractie bij de behandeling van de begroting of zij deze wel kan goedkeuren.
3. Hoe gaan we om met de bezuinigingen?
We waren er samen redelijk uit hoe er bezuinigd moet worden, hoe moeilijk dat ook is. Maar we maken ons zorgen over de uitvoering van afspraken.Halen we de streefgetallen wel? Is de taakstelling van de Plataan wel voldoende SMART en haalbaar? Hoe zit het met de vorderingen van de Scala-plannen? Levert Harmonisatie echt wel twee ton op?
Ander punt – terwijl de kleine beurs de klappen opvangt, geeft het College op één avond 20.000 euro uit aan een ondernemersgala. Vindt u ook niet dit een passende sanctie verdient? Vandaar onze motie.
Kortom: De donkere wolken zijn alleen nog maar donkerder geworden en met de huidige begroting met uitgestelde bezuinigingen en nog vast te stellen beleid, is het alsof we in het oog van de storm zitten en lijkt het windstil.
Maar GroenLinks zal GroenLinks niet zijn om een aantal constructief opbouwende bijdragen te leveren.
Groen
We missen de ambitie bij het college. Het is mooi dat de wethouder mooie prijzen binnenhaalt, maar we willen ook graag dat het college zich in zet voor de volle breedte van het duurzaamheidsbeleid.
We vinden het dan ook jammer dat het aangekondigde duurzaamheidactieplan (DAP)dat in interactie met de gemeenteraad tot stand zou komen van de baan is en blijkbaar is gekozen voor een verengde vorm van energieplan. Wij roepen het college en de raad op alsnog te gaan voor een DAP.
Een netwerk van veilige fietsverbindingen is voor GroenLinks een speerpunt. Wij vinden het onbegrijpelijk dat er niet automatisch een fietstunnel wordt aangelegd bij de realisatie van de onderwijscampus. Juist in een tijd van minder geld is het beter meer te investeren in fietsvoorzieningen dan de auto. GroenLinks vindt dat we moeten blijven zoeken naar financiële mogelijkheden.
Parkeergarage Kromme Elleboog is voor ons dan ook te duur en kan worden geschrapt.
Sociaal
Het Beleidsplan Wmo moet nog opgesteld worden. Er is werk aan de winkel.En dat kan nu, we kennen de problemen: (zie hieronder) Er staat voor 2012 10 miljoen voor gereserveerd. GroenLinks heeft gevraagd naar een specificatie van de belangrijkste uitgaven. Die hebben we wederom niet gekregen. De raad heeft nog steeds geen inzicht. Hoe kun je dan met een dergelijk uitgave akkoord gaan terwijl er geen plan aan ten grondslag ligt?
In het beleidsplan moet het volgende worden opgenomen:
- Belangrijk dat in buurten sociale steunstructuren tot stand komen; Buurtzorg met een wijkzuster moet terug komen in de buurt;
- Mantelzorgers in beeld komen en overbelasting wordt voorkomen;
- Grote druk op vrijwilligers. Belangrijk dat in de gemeente een goede vorm van ondersteuning aanwezig is en blijft.
- Goede samenwerking tussen formele en informele zorg.
- Vinden belangrijk dat sociale activering goed van de grond komt (kan ook vrijwilligerswerk zijn )
- Goede overheveling van Jeugdzorg en begeleiding AWBZ naar de gemeente zodat niemand buiten de boot valt;
- Volgens onderzoekgegevens is 50 procent eenzaam.
Vragen:
Wanneer komt college met een visie op CJG (zou in november gereed zijn)
Wat betekent de zin dat CJG de functie van de buurtwerken heeft overgenomen en hoe verhoudt zich dit tot de motie dat er nog een evaluatie van de buurtnetwerken moet plaatsvinden (zie raadsbrede motie in 2010). Is dit geen paard achter de wagen spannen?
moet in begroting geen rekening worden gehouden met optie 1 voor Niermanschool (nieuwbouw) voor het geval herstructurering Plataan geen haalbare kaart blijkt te zijn? Heeft het college, heeft de raad hier nog genoeg vertrouwen in?
Tot slot
Meppel is een geweldige plaats om in te wonen, te leven en te werken. Dat geldt voor alle bevolkingsgroepen, voor middenstand en consument, voor gezonden en welvarenden, voor de mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. GroenLinks vindt dat dit ook zo moet blijven. - ondanks het zware weer waarin we ons bevinden.-
Dat kan alleen maar als het College en Raad net zo kritisch op zichzelf is als op haar burgers en in gesprek blijft met elkaar. Dan blijven we een gemeente waar iedereen mee kan doen. Doet u ook mee?
Willie Oldengarm, fractievoorzitter GroenLinks Meppel