GroenLinks wil dat mensen meer te zeggen krijgen over hun zorg. Tweede Kamerlid Linda Voortman en Meppeler lijsttrekker Hans Kuipers presenteerden op maandag 24 februari een driepuntenplan om dat te bereiken. Hiervoor gaan zij zich de komende tijd zowel gemeentelijk als landelijk hard maken. Aan het einde van het werkbezoek aan werkvoorzieningschap Reestmond werd het eerste exemplaar van het plan overhandigd aan Harro Zwier, voorzitter van de Belangenvereniging voor en door mensen met een beperking “Onderling Sterk”. Naast een presentatie over het bedrijf en een rondleiding ging het kamerlid in gesprek met leden van de Ondernemingsraad, de belangenvereniging en het Management over de toekomst van de Sociale Werkvoorziening.

Voortman pijnlijk getroffen door gevolgen participatiewet

Voortman was diep onder de indruk van de grote betrokkenheid van zowel het management, de Ondernemingsraad als de werknemers bij “hun” Reestmond. Voortman:” Het doet me goed te zien hoe goed Onderling Sterk opkomt voor mensen met een beperking. GroenLinks vindt dat je mensen moet ondersteunen naar zelfstandigheid. Daarom zijn wij ook tegen de enorme bezuinigingen op de sociale werkvoorziening. Vandaag ben ik erg geschrokken van het feit dat nu al bij Reestmond de pijnlijke gevolgen van de invoering van de Participatiewet zichtbaar worden. Zestig mensen die nu tijdelijk in dienst zijn en al voor 1 januari hun baan dreigen te verliezen! Dat kost geld en maakt mensen ongelukkig. We blijven ons landelijk en lokaal tegen deze bezuinigingen verzetten”.

Mensen moeten meer te zeggen krijgen over hun zorg

Met deze bezuinigingen en het overhevelen van zorg is het volgens haar dan ook extra belangrijk dat mensen meer te zeggen krijgen over hun zorg, zodat deze aansluit bij hun wensen. De partij stelt daarom voor dat het rijk ervoor zorgt dat mensen altijd een beroep kunnen doen op onafhankelijke cliëntenondersteuning. In het Herfstakkoord bezuinigen PvdA, VVD, Cu, SGP en D66 hier juist op.

De komende jaren wordt er als het aan het kabinet ligt miljarden bezuinigd op de zorg aan huis. Zo dreigt de huishoudelijke zorg voor 40 procent gekort te worden en de dagbesteding voor 25 procent.

GroenLinks vindt deze bezuinigingen idioot hoog en kortzichtig. Kamerlid Linda Voortman: "wanneer je wilt dat mensen langer thuis kunnen wonen is bezuinigen op de zorg aan huis dom. Daar jaag je mensen juist de duurdere instellingszorg mee in". De partij wil dan ook dat het kabinet in plaats van te bezuinigen op deze zorg kijkt naar bezuinigingsmogelijkheden op medicijnprijzen, salarissen van zorgbestuurders en overheadkosten.

Driepuntenplan

GroenLinks wil dat mensen nadrukkelijker betrokken worden bij hun zorg en daarvoor is een driepuntenplan gelanceerd. GroenLinks-lijsttrekker Hans Kuipers: “Hoeveel hulp je ook nodig hebt van de gemeente, je houdt zelf de regie over je eigen leven. GroenLinks vindt dat we dit moeten ondersteunen door een lokale ombudsman, onafhankelijke cliëntondersteuning en dat je zelf mag bepalen wie je meeneemt naar een keukentafelgesprek. Ook willen we dat in de toekomst regelmatig klantenpanels worden georganiseerd zodat we zoveel mogelijk inbreng krijgen van de doelgroep zelf ".

De participatiewet wil gaan bevorderen dat bedrijven meer mensen met een beperking in dienst gaan nemen. Kuipers:” Dat uitgangspunten onderschrijven we van harte. Maar hoe kan een gemeente dat nu van bedrijven verlangen wanneer ze zelf niet het goede voorbeeld geeft? De gemeente Meppel kan veel meer taken door Reestmond laten doen zoals de catering en de schoonmaak van het stadhuis. Daar gaan we de komende jaren meer op toezien”.