Minister Schippers van Volksgezondheid vindt dat de afdeling voor acute verloskundige zorg van het Diaconessenziekenhuis open moet blijven. Dit laat zij persoonlijk weten in een brief aan de gemeenteraad van Meppel als reactie op de in februari gemeenteraadsbreed aangenomen motie van GroenLinks waar de minister hier toe wordt opgeroepen. Schippers is bereid te onderzoeken of een beschikbaarheidsbijdrage een oplossing kan bieden.
Ziekenhuis moet voldoen aan eisen Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte
De minister wijst de gemeenteraad er op dat er op dit moment geen landelijke volumenormen zijn voor bevallingen. Wel gaat zij in op de zogenaamde 15 minuten- en 45 minuten normen die door de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte worden gehanteerd.
Vanaf het moment van diagnose in het ziekenhuis mogen maximaal 15 minuten verstrijken tot de start van de behandeling. Deze 15 minuten norm staat los van de 45 minuten bereikbaarheidsnorm: de aanrijtijd.
Bij sluiting van de afdeling verloskunde wordt aanrijtijd niet gehaald
De minister constateert in haar brief dat bij sluiting van de afdeling in Meppel de bereikbaarheidsnorm niet wordt gehaald. Over het concrete geval van Meppel schrijft zij:
“Over de beschikbaarheid van acute verloskundige zorg in Meppel kan ik meedelen dat dit ziekenhuis voor 7100 inwoners een gevoelig ziekenhuis is. Dat wil zeggen dat 7100 inwoners van de regio bij sluiting van de spoedeisende hulpafdelingen in dit ziekenhuis, niet meer binnen de bereikbaarheidsnorm van 45 minuten acute zorg kunnen bereiken. Ik zal er bij dit ziekenhuis dan ook op aandringen om niet over te gaan tot sluiting van de afdeling voor acute verloskundige zorg”.
Fractieleider GroenLinks Willie Oldengarm: “Sluiting van de afdeling is niet alleen een verschraling van de zorg voor die 7100 inwoners, maar is een aderlating voor alle inwoners van Meppel die nu gebruik maken van zorg dicht bij huis. We zijn blij dat de minister dit ook niet wil en met ons een regionale aanpak voorstaat”.
De minister gaat het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), waarin onder andere de zorgverzekeraars zijn vertegenwoordigd, vragen om alternatieven te bedenken voor de witte vlekken in de zorg.
Minister Schippers erkent dat er zich problemen kunnen gaan voordoen, maar wil eerst de plannen van de ziekenhuizen afwachten die zij voor 1 april moeten indienen. Schippers zegt toe bij de ziekenhuizen er op aan te dringen nog geen onomkeerbare besluiten te nemen. Zij voert hiermee een motie van de Tweede Kamer uit die haar hiertoe had opgeroepen.
Willie Oldengarm: “Nu zijn de ziekenhuizen en verloskundigen en andere partijen aan zet om met alternatieven te komen. De brief van de minister lijkt me een enorme opsteker voor ze om er gezamenlijk iets moois van te maken. Het is nu tijd voor de politiek even een pas op de plaats te maken om de betrokkenen een mooi plan uit te laten broeden”.