De gemeenteraad wil tuinen in de binnenstad handhaven als cultuurhistorische dragers van de binnenstad. Een motie van ChristenUnie/GroenLinks/Socialistische Partij met die strekking werd op 24 april aangenomen.

Tuinen in de binnenstad zijn mede de cultuurhistorische dragers van dit gebied, en fungeren als
waardevolle groene longen van de binnenstad en dragen bij aan de leefbaarheid. Uit luchtfoto’s blijkt dat diverse tuinen in de afgelopen decennia al in ruime mate zijn bebouwd en bestraat, waardoor deze waarde in de binnenstad onder druk staat. Een verdere aantasting door bebouwing moet daarom zoveel mogelijk voorkomen worden.

In de Cultuurhistorische Inventarisatie was sprake van de aanbeveling dat achtertuinen en –erven in het Topgebied (binnenstad) zo min mogelijk bebouwd zouden moeten worden, te weten tot maximaal 30%. Dit is een beperking van het bebouwingspercentage van 50% dat in het geldende Bestemmingsplan Binnenstad wordt aangegeven. Het was tevens nog onduidelijk hoe en wanneer de aanbeveling m.b.t. de tuinen wordt verwerkt in dit Bestemmingsplan.

De gemeenteraad heeft met deze motie van ChristenUnie/GroenLinks/Socialistische Partij het college opgeroepen om uiterlijk in het vierde kwartaal van 2014 te komen met een uitwerking van genoemde aanbeveling, waarbij het handhaven van tuinen als cultuur-historische dragers van de binnenstad uitgangspunt is.

De motie is aangenomen met 19 stemmen voor (Sterk Meppel, VVD, PvdA, CDA, SP, ChristenUnie en GroenLinks) en 1 stem tegen (D66).