De heer Hilko Folkeringa heeft zich enkele maanden geleden op eigen initiatief terug getrokken als gemeentegriffier omdat hij een verhouding heeft met de fractieleider van SteM. Woensdag moesten we uit de krant vernemen dat hij is benoemd tot algemeen directeur van schouwburg Ogterop. Daarop hebben we met CU en PvdA het volgende persbericht doen uitgaan.

Partij van de Arbeid, GroenLinks en ChristenUnie nemen met zorg en verbazing kennis van de benoeming van Hilko Folkeringa tot algemeen directeur van schouwburg Ogterop.

Zorg om (en niet voor de eerste keer) het personeelsbeleid van de gemeente, waarbij in dit geval het kennelijk onderbrengen van een oud-griffier gaat boven de gebruikelijke open sollicitatie-procedure.

Verbazing omdat 4 weken geleden een werkvergadering over o.a. de toekomst van schouwburg Ogterop werd afgeblazen door wethouder Van Dijk.

Wij lezen dat zijn belangrijkste opdracht is om de aanbevelingen in het onderzoeksrapport 'Hoe verder met schouwburg Ogterop'' gestalte te geven.

PvdA, Groenlinks en ChristenUnie constateren, dat:

1. deze Nota niet is besproken in de gemeenteraad

2. dat kennelijk willens en wetens de discussie over deze Nota door wethouder Van Dijk (STEM)

van de agenda is gehaald.

3. derhalve de gemeenteraad buitenspel is gezet.

De gemeenteraad immers dient te bepalen wat en hoe de toekomst van schouwburg Ogterop eruit dient te zien. Daaruit vloeit o.a. voort het profiel van de directeur.

Discussies en conclusies in de gemeenteraad vormen de democratische grondslag, waarop collegebeleid dient te zijn gebaseerd.

Vragen nu - evenzeer als discussiepunten met het college hadden kunnen - zijn:

- Waarom niet tijdelijk een interim-management op de totale bedrijfsvoering?

- Waarom is er afgeweken van de gebruikelijke open sollicitatieprocedure m.n. waar het gaat om zo'n specifieke functie als algemeen directeur van schouwburg Ogterop?

- Nu het college niet met een voorstel naar de gemeenteraad is gekomen voor extra financiële middelen mag de gemeenteraad ervan uitgaan, dat de de financiering van de algemeen directeur plaatsvindt binnen het beschikbaar budget van schouwburg Ogterop voor 2007!!

GroenLinks, Willie Oldengarm

ChristenUnie, Roel Veerman

Partij van de Arbeid, Wim Zwaan