Duurzame energie loont, zo werd duidelijk tijdens een info-avond over duurzame energie.

Zonne-energie is onze toekomst, vertelt Arno van Geldorp van Alfatech Energy aan een zaal vol geïnteresseerde Meppelers. “Met het efficiënt gebruiken van zonne-energie voor onze eigen energievoorziening dragen we bij aan een duurzame samenleving”. Hij legt uit waarom investeren in zonnepanelen ook financieel interessant is. “Zonnestroom wordt ondertussen voordeliger dan stroom van het net. De prijs van zonnepanelen daalt namelijk, terwijl de energieprijzen blijven stijgen. Een investering in zonnepanelen wordt daardoor steeds sneller terugverdiend”. Maar, zegt hij: "de meest duurzame energie is energie die je niet gebruikt."

De geslaagde info-avond werd georganiseerd door GroenLinks Meppel. Willie Oldengarm, fractievoorzitter van GroenLinks Meppel: “We hebben deze avond georganiseerd omdat we vinden dat de gemeente Meppel eigenaren van bestaande woningen meer kan informeren en stimuleren om duurzame maatregelen te treffen aan hun woning. Er is nog veel winst te behalen op het gebied van milieu, maar natuurlijk ook in de portemonnee van de inwoners.”

Duurzaamheidslening
Bram Bevers van de gemeente Meppel gaf een toelichting op de duurzaamheidslening voor huiseigenaren in Meppel. Tegen gunstige rentetarieven kunnen woningeigenaren tot 15.000 euro lenen om hun huis energiezuiniger te maken. “Hun energierekening daalt daardoor niet alleen, maar de bewoners vergroten ook het wooncomfort van hun huis. Daarnaast leveren ze door het terugdringen van de CO2-uitstoot ook een bijdrage aan een schoner milieu”. Ook kreeg de gemeente tips uit het publiek: “zorg voor inspirerende duurzame voorbeelden van huiseigenaren in Meppel!” Er wordt namelijk nog weinig gebruik gemaakt van de duurzaamheidsleningen. Willie Oldengarm: “Onze wens is dat de gemeente hier een actievere rol in gaat spelen. Nu is het voor inwoners heel moeilijk om alles uit te zoeken. De gemeente zou een taak moeten krijgen de inwoner te ontzorgen, het inwoners gemakkelijker maken duurzame keuzes te maken. En meer wijk-en buurtgerichte voorlichting te verzorgen. Dit aandachtspunt nemen we mee in de fractie.”

Groene stroom uit het Reestdal
Onder het motto 100% duurzaam en 100% lokaal vertelt Albert Pol van ReestdalEnergie over hun lokale duurzame energiebedrijf op de grens van Drenthe en Overijssel. ReestdalEnergie levert groene stroom en gas aan particulieren en ondernemers. ReestdalEnergie wil op termijn ook zelf groene energie opwekken. “Wij doen dat op coöperatieve basis, zonder winstoogmerk maar met een flinke dosis ondernemingszin. Het geld wat we als coöperatie verdienen, zal geïnvesteerd worden in de verdere verduurzaming van het Reestdal. Zo helpen we het Reestdal mooi en bijzonder te houden en de uitstoot van CO2 en fijnstof te verminderen”.