De gemeenteraad heeft op 24 april een motie van Sterk Meppel/GroenLinks/Socialistische Partij/ChristenUnie aangenomen om te komen tot een verbod op vaartuigen met een verbrandingsmotor in de woonwijk Berggierslanden. Eerder dit jaar plaatsten buurtbewoners dit onderwerp op de agenda van de gemeenteraad door in te spreken tijdens een commissievergadering.
Op het water in de woonwijk Berggierslanden en in de buffer tussen deze wijk en het natuurgebied de Wieden wordt gevaren met onder andere bootjes voorzien van een verbrandingsmotor. De vaarsnelheid van deze bootjes is dermate hoog dat er schade ontstaat aan oevers en nesten van watervogels worden verstoord en vernield. Ook leveren deze bootjes gevaar op voor in het water spelende kinderen met opblaasbootjes, surfplanken enz. Bootjes met verbrandingsmotoren kunnen vervuiling van het oppervlaktewater veroorzaken.
Buurtbewoners ervaren hinder door geluid- en stankoverlast. Bovendien is er een toename van bovengenoemde bootjes. Meppel heeft op dit moment, in tegenstelling tot andere gemeenten, in de algemene plaatselijke verordening (APV) geen artikel opgenomen om in bepaalde wateren het varen met een vaartuigen met verbrandingsmotoren te verbieden. Daarmee is het lastig om in geval van overlast handhavend te kunnen optreden.
De milieueisen in Berggierslanden zijn hoog door de ligging grenzend aan het natuurgebied; milieuschade in dit gebied moet voorkomen worden. Ook moet de veiligheid in en rond het water geborgd zijn. De overlast moet beperkt worden.
Met deze constateringen heeft de gemeenteraad overwogen dat het, ter voorkoming van voornoemde punten, wenselijk is een artikel in de APV van Meppel op te nemen: waarmee het wordt verboden om op de wateren, bijvoorbeeld aangegeven op een bij de APV te voegen kaart, vaartuigen met behulp van een verbrandingsmotor voort te stuwen; waarbij dit verbod niet geldt voor vaartuigen die worden voortgedreven met een elektromotor met een begrensd vermogen van maximaal van 1 kilowatt (kW); waarbij tevens het college de bevoegdheid krijgt om (in uitzonderlijke gevallen) ontheffing te verlenen op het verbod.
De gemeenteraad heeft met deze motie het college opgeroepen om een raadsvoorstel voor te leggen, in lijn met
deze punten, om de APV aan te passen.
De motie is aangenomen met 17 stemmen voor (SteM, PvdA, CDA, D66, SP, ChristenUnie en GroenLinks) en 3 stemmen tegen (VVD).