GroenLinks is blij met dit ambitieuze plan, veel van onze wensen die wij ten aanzien van duurzaamheid hebben verwoord in ons verkiezingsprogramma 2010-2014 zijn hier op de zelfde of net even andere manier in opgenomen.
Toch hebben we een paar kanttekeningen:
Allereerst is er gekozen voor een DEP in plaats van een DAP de redenering kunnen we volgen , maar wij maken ons toch zorgen voor de borging in de tijd van die duurzaamheids acties die niet opgenomen zijn in dit stuk of nergens elders in beleidsnotities zijn opgenomen. Bij de ingekomen stukken voor de komende raadsvergadering zit de bijlage bij de memo Milieu Aktie Plan (MAP) daarin wordt verslag gedaan van de voortgang van bijvoorbeeld de invoering van het gebruik van Fairtrade koffie en thee, onder tussen ook op de gemeente werf. Mooi! Het kan ook niet anders als Meppel het keurmerk Fairtrade gemeente wil behouden, maar waar kan ik de borging van dat beleid vanaf nu vinden? Wij zouden graag willen weten welke MAP doelstellingen niet langer in een beleidsnotitie zijn opgenomen zodat daar een passende oplossing voor gemaakt kan worden. Wij verzoeken het college dan ook het memo daarop aan te vullen
Er is gekozen voor een stapsgewijze invoering op korte termijn energie besparing bij de eigen organisatie op middellange termijn besparing in de hele gemeente en op lange termijn het opwekken van duurzame energie
Binnen de EU 2020-strategie houd men vast aan de zogenaamde 20/20/20-doelstellingen die in 2020 moeten worden gehaald: het gaat hier om de uitstoot van broeikasgassen die moet met 20 procent worden verminderd ten opzichte van 1990, ten 2e de energie-efficiëntie moet met 20 procent zijn verhoogd
en ten 3e 20 procent van de energie moet op duurzame wijze worden opgewekt.
Deze EU 2020-strategie moet zowel een goede uitweg uit de crisis bieden als ambitieuze structurele hervormingen in gang zetten. Tijdens de Europese Raad van 17 juni 2010 is de strategie vastgesteld door de regeringsleiders van de EU-landen. En onlangs opnieuw bevestigd.
Wij zouden er dan ook voor pleiten om met de opwekking van duurzame energie niet te wachten tot 2020, maar ook daar al eerder een actiever beleid te voeren naast het revolving fonds en de Nieuwveense landen bijvoorbeeld te beginnen op de eigen daken.
Bij het hoofdstuk bedrijven wordt alleen gesproken over het ICC- parkmanagment en niet over de Meppeler handelsvereniging Er is immers ook veel winst te behalen bij de detailhandel als je praat over energie besparing. Denk daarbij aan de altijd openstaande puien en de verlichting die tot laat in de avond de etalages verlicht. Er zijn mogelijkheden om bedrijven te verplichten als daar een terug verdien model binnen enkele jaren tegenover staat.
Het laatste punt wat wij onder de aandacht willen brengen is dat bij de opwekking van duurzame energie gesproken wordt over het zoeken naar investeringsbedrijven lokale partners. Wij pleiten er nadrukkelijk voor om ook mogelijkheden te scheppen voor kleine investeerders, Te denken valt aan mensen die zelf geen zonnecollectoren op hun dak kunnen zetten , maar dat wel zouden willen, er zijn in elders al collectieven die collectoren langs snelweg taluten willen plaatsten en er zijn daarvoor ook initiatieven om wat te doen aan de belasting regels die hierop van toepassing zijn (in tegenstelling tot de collectoren op het eigen dak).