Het project Nieuwveense Landen begint nu ontzettend snel concreet te worden. Met het vaststellen van het bestemmingsplan geeft de gemeenteraad een ruimtelijk kader en kan men daadwerkelijk gaan bouwen. De steun van GroenLinks aan dit project is, naast een gevoel van urgentie om zo snel mogelijk te gaan bouwen, gestoeld op twee pijlers: duurzame en sociale ontwikkeling.
Duurzaam
Dit bestemmingsplan maakt het realiseren van een duurzame wijk mogelijk. Dit is om meerdere redenen toe te juichen: niet alleen om als voorbeeldfunctie de rest van Meppel aan te zetten tot verduurzaming (groen werkt!), maar ook als unique selling point voor deze wijk in economisch onzekere tijden. Immers: verduurzaming van je woning merk je direct terug in je portemonnee én in een fijn gevoel.
Sociale woningbouw
Het Stedenbouwkundig plan wordt niet 1 op 1 vertaald naar Bestemmingsplan. De flexibiliteit dit in dit bestemmingsplan is meegenomen, gaat uit van 30-50% sociale woningbouw per deelgebied. Op zich is dit de eerste keer dat we zo’n norm meenemen in een bestemmingsplan, en daar is GroenLinks op zich erg blij mee. Echter: in het Stedenbouwkundig Plan is gerekend tot zo’n 760 woningen in het sociale segment, dat is ruim 36%. GroenLinks ziet graag een borging van die 36% in het bestemmingsplan. Meppel heeft de komende tien jaar zeker veel betaalbare woningen nodig. Hierover wachten wij de beantwoording van onze technische vragen nog even af.
Nijeveen
Dorpsstraat: voor GroenLinks van groot belang dat de situatie goed gemonitord wordt en zonodig passende maatregelen worden genomen om de verkeerssituatie in de Dorpsstraat veilig te houden. Feitelijk gezien valt dat buiten dit bestemmingsplan, maar we horen van het College nog graag eens de toezegging dat hier verscherpte aandacht voor zal zijn. En dan graag breder dan alléén de Dorpsstraat.
Bovendien zijn er voor Nijeveen ook voordelen: extra voorzieningen in NvL. Denk aan de prachtige fietsverbinding die er straks ligt naar Meppel: groen, gezond en veilig. Daarmee stimuleren we mensen om de fiets te pakken. Denk ook aan alle scholieren die dagelijks op en neer fietsen: die hebben hier direct belang bij!