We zijn halverwege de raadsperiode. Tijd om balans te maken.
Landelijk : blij dat kabinet is gevallen
Tussen alle donkere wolken een lichtpuntje. GroenLinks is dolblij dat het kabinet is gevallen.
GL hoopt dat nu definitief een einde is gekomen aan de intolerantie ten aanzien van andersdenkenden en ook een einde aan de toenemende kloof tussen kansarmen en kansrijken.
We zijn blij dat op de valreep met het lenteakkoord de meest nadelige maatregelen zijn gerepareerd zoals opheffing van de huishoudtoets, bezuinigingen op de sociale werkvoorziening, de roofbouw op onze natuur. Doordat twee van de drie decentralisaties controversieel zijn verklaard, kunnen we even weer rustig adem halen en de tijd nemen ons beter voor te bereiden op die nieuwe taken. De raad kan zo kan de kaderstellende taak beter waar maken. Maar het kan natuurlijk nog socialer en duurzamer. Daarom op naar de verkiezingen.
En dan de coalitie : wat heeft het de burger opgeleverd na 2 jaar?
De coalitie maakt ook de balans op.
Ze klopt wel erg hard op haar borst, want ze heeft veel vooruitgang geboekt lezen we. Maar is dat ook zo? Zo is het college trots op de wijkteams, toekomstagenda’s in drie wijken, de voortgang in de grote projecten, en we hebben nog steeds niet een maar drie rode draden.
Maar ook na twee jaar – en dat geeft het college zelf toe- kan het college nog steeds niet duidelijk maken wat dit de burger heeft opgeleverd behalve dan dat het van de kant van de gemeente veel uren en dus geld heeft gekost. Neem als voorbeeld het WMObudget van 9,5 miljoen waar maar liefst 1,5 miljoen naar uren wordt weg geschreven. Moeten we ons dat nu voorstellen bij de slogan we doen het “beter met minder?” Dit lijkt ons niet de goede ingeslagen weg. Het lijkt ons niet efficiënt. WMObudgetten dienen zoveel mogelijk ten goede te komen aan de (in dit geval) kwetsbare doelgroep. Daarom hebben we voor het proces van de decentralisaties een motie ingediend.
Meppel niet meer regiegemeente?
Al met al voor onze fractie genoeg aanleiding de discussie over Meppel regiegemeente niet alleen door het college te laten voeren maar prominent op de agenda van de gemeenteraad te zetten. Het kan toch niet zo zijn dat de raad hier niets meer over te zeggen heeft? Waar heeft het college nu nog wel en waar niet de regie op nu het college zegt soms wel en soms niet regiegemeente te willen zijn?
Wat dat betreft houden we ons hart vast wanneer de decentralisaties van de drie wetten een feit is. Waar is de visie, ambitie en daadkracht dat Meppel o zo hard nodig heeft in deze crisistijd en ons is beloofd in de verkiezingstijd?
Positieve resultaten
Natuurlijk zijn er best wel positieve resultaten behaald. We noemen de plannen voor de meest duurzame wijk van Nederland, het Lokaal Duurzaam Energiebedrijf (LDEB) en het re-integratiebeleid die goed in de steigers staan. GroenLinks heeft er wat moties voor moeten indienen, maar eindelijk gaat de gemeente meer werk maken van duurzaamheid en het duurzaamheidsfonds. Helaas voldoet het duurzaamheidsfonds nog niet aan de verwachtingen en daarom komen wij met een motie om het gebruik te bevorderen.
Mede door een motie van GroenLinks is de jeugd nu meer betrokken bij de gemeente.
College is te stroperig
We maken ons wel zorgen over de stroperigheid van het college. Er zit weinig progressie in dossiers als accommodatiebeleid, het wmobeleid , het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) en last but not least het dossier Niermanschool.
De kast met projecten is eerder voller geworden dan dat deze wordt geleegd. Zie maar het geldverslindende project van de parkeergarage Kromme Elleboog.
De slogan voorrang voor de fiets blijkt uiteindelijk bij deze STEM, VVD en PVDA- coalitie een lege huls te worden. De fiets komt steeds meer in de verdrukking. En zo heeft Sterk Meppel zich langzamerhand van een fietspartij in een autopartij getransformeerd en begint de VVD zich steeds meer te ontdoen van haar groene randje.
Zorg over sociale karakter van de gemeente
Onze fractie blijft zich zorgen maken over het sociale karakter van onze gemeente nu nog steeds niet duidelijk is wat met de laatste twee treden van de participatieladder gaat gebeuren en hoe dit bekostigd wordt. We hebben het dan wel over de meest kwetsbare burgers van Meppel. Wanneer kunnen we van het college een voorstel hieromtrent verwachten? En wanneer komt het Wmobeleidsplan naar de raad?
In dit kader vinden wij het zeer verwonderlijk dat in officiële stukken en ook bij de beantwoording van vragen van het college over de ogen en oren in de wijk verwezen wordt naar dit nog niet door het college vastgestelde wmobeleidsplan waar het gaat om zaken als de visie van het college op opbouwwerk en Welzijn Nieuwe Stijl. De verwachtingen naar het nieuwe WMObeleidsplan zijn nu wel erg hoog gespannen!
Het zint onze fractie totaal niet dat het college de (professionele) buurtnetwerken en nu ook de functie van opbouwwerk niet nodig acht en de signalerende taak heel gemakkelijk bij de bewoners neerlegt. Is de gemeente qua visie en organisatie eigenlijk wel goed genoeg op de kanteling ingesteld vragen wij ons af of moet men hiermee nog beginnen?
Geen drempel voor jongeren om te sporten
Voor geen enkele jongere mag het een financiële belemmering te zijn te sporten in clubverband. Onze fractie ving het signaal op dat het Jeugdsportfonds nog te weinig bekend is bij het onderwijs. Daarom dienen wij een motie in.
Het deze week gestarte JOGG project (Jongeren op Gezond Gewicht) schenkt veel aandacht aan water als de meest natuurlijke dorstlesser. Daarom roept onze fractie middels een motie het college op in de binnenstad een of meer watertappunten te installeren.
Samen voorzieningen overeind houden
Natuurlijk zijn we blij dat raad en college samen opgetrokken zijn met de bezuinigingen. De door GroenLinks, D66 en SP gevoerde acties voor behoud van cultuur hebben succes gehad. Daardoor zijn we erin geslaagd belangrijke voorzieningen op het terrein van de cultuur en het zwembad voor de bevolking te behouden. Maar dan moet het college zich nu wel houden aan de afspraak om de taakstellingen uit te voeren zoals in het geval van bijvoorbeeld het zwembad. GroenLinks vindt dat het zwembad binnen de bezuinigingsopdracht van een ton volgens afspraak meer ruimte moet krijgen om zelf te ondernemen waardoor ze zelfs meer winst kan maken. We hebben dan ook een motie over het zwembad ingediend.
GroenLinks vindt dat het college te gemakkelijk weer de verantwoordelijkheid bij de raad neerlegt om nieuwe bezuinigingen te bedenken terwijl de oude taakstellingen nog niet zijn gehaald.
Onze fractie kan zich dan ook niet vinden in het raadsvoorstel ons al weer te moeten oriënteren op een nieuwe bezuinigingsronde terwijl de oude taakstellingen nog niet zijn uitgevoerd. Zie hiervoor ons ingediende amendement op het raadsvoorstel.
Denk meer in termen van kansen in plaats van doemdenken
Voorzitter. Uit de tendens van ons verhaal heeft u al kunnen merken dat wij niet erg gelukkig zijn met de inhoud van deze Perspectiefnota.
Het is een financieel verhaal zonder een doorkijkje naar de toekomst en zonder perspectief. Het is het verhaal gedomineerd door de wethouder financiën die bovenop de schatkist blijft zitten. De door het college opgevoerde schijnkeuze tussen de verschillende scenario’s vinden wij een heilloze discussie. In feite blijft er maar een scenario over.
GroenLinks daagt het college en de raad uit meer te gaan denken in termen van kansen dan in termen van doemdenken. Met onze moties en de bijdrage aan de discussie hopen wij daar de komende dagen en jaren een bijdrage aan te leveren. Op die wijze blijven wij ons inzetten voor een sociaal, groen en tolerant Meppel.
En om dan maar gelijk bij de kansen te blijven. De door ons ingediende motie over de afvalstoffenheffing ziet onze fractie als een mooie kans: milieudoelstellingen blijven gehandhaafd en de tarieven omlaag voor de burger. GroenLinks hoopt dat we met elkaar nog vele mooie kansen voor onze gemeente gaan benutten.