Bill Clinton zei het toen hij begin december Nederland bezocht: ‘Klimaatverandering kan de beschaving ondermijnen.’ Daarom heeft hij 40 wereldsteden – waaronder Rotterdam – uitgenodigd om in 2025 hun CO2-uitstoot met de helft te verminderen.

Maar ook kleine steden moeten ambitie tonen om klimaatverandering tegen te gaan. Daarom wil GroenLinks dat Meppel haar langetermijnplannen, zoals de Ontwikkelingsvisie 2030, hierop aanpast.

Daarom geeft de partij in haar verkiezingsprogramma maar liefst 21 punten om het Meppelse milieubeleid te verbeteren. Deze punten zijn hieronder na te lezen.

Zo wil GroenLinks de vergroening van het Meppelse bedrijfsleven handen en voeten geven.

Programmapunten Milieu GroenLinks Meppel

  1. De gemeente start een bomenplantprogramma, bekostigd door bedrijven die door hun activiteiten extra bijdragen aan het broeikaseffect.
  2. De gemeente legt de komende jaren geen nieuwe bedrijventerreinen aan die voornamelijk geschikt zijn voor (zware) industrie.
  3. Er wordt geen nieuwe zware industrie naar Meppel gehaald. De bestaande bestemmingsplannen worden (zo snel als dat juridisch kan) gewijzigd om industrie in de categorie 5 te kunnen weigeren (bijvoorbeeld de asfaltcentrale).
  4. Er komt streng toezicht en toepassing van de milieunormen bij reeds gevestigde vervuilende industrie. Hiervoor wordt een plan van handhaving opgesteld, en er wordt geïnvesteerd in menskracht en kennis;
  5. Compensatie van vervuilende industrie door het accent te leggen op de komst van schone, kennisintensieve en innovatieve bedrijven. De mogelijkheid van een ecologisch bedrijventerrein wordt onderzocht (bijvoorbeeld: Noord).
  6. De gemeente stimuleert vernieuwende (agrarische) bedrijvigheid in het buitengebied.
  7. De gemeente start, na evaluatie van het experiment in de Oosterboer, een actieprogramma ecologisch bouwen in de Nieuwveense landen.
  8. Duurzaamheidsregels worden nauwgezet toegepast bij de aanleg van de Nieuwveense landen en de Berggierslanden.
  9. Er komt een haalbaarheidsonderzoek naar de vestiging van een windmolenpark aan de noord-westelijke rand van de gemeente.
  10. De afvalstromen worden verder gescheiden en volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’ in rekening gebracht.
  11. De gemeente stelt een eigen energie/afvalbeleid in en rapporteert daarover in een jaarverslag.
  12. De gemeente zet in op betere voorzieningen voor parkeren buiten het centrum, meer bewaakte en onbewaakte fietsenstallingen, betere fietsroutes en intensivering van (schoon) openbaar vervoer;
  13. Omleiding van de verkeersstroom buiten de woongebieden om; géén vrachtverkeer door woonwijken (bijvoorbeeld de Randweg).
  14. De gemeente streeft naar een verlaging van de snelheidslimiet rond Meppel naar 80 km/u;
  15. Meppel spant zich er voor in dat het NS-station een intercitystation wordt.
  16. Bestemmingsplannen worden waar nodig geactualiseerd om groene gebieden groen te houden en ecologische zones te versterken. Bij de aanleg van de Nieuweveense landen wordt gestreefd naar maximale ruimte voor groen. Hierbij wordt de ecologische zone waar mogelijk de bebouwde kom 'ingetrokken'.
  17. Er wordt zo veel mogelijk compact gebouwd, alleen hoogbouw die past bij het Meppeler stadsbeeld.
  18. Natuurbeheer door boeren wordt gestimuleerd en ondersteund.
  19. Er komen meer wandelroutes door het groen. Met landeigenaren zoals boeren en waterschappen worden hierover afspraken gemaakt.
  20. In woongebieden komt voldoende ruimte voor kinderen om te spelen. In de Nieuwveense landen wordt hiervoor een percentage vierkante meters gereserveerd.
  21. De gemeente Meppel houdt het ‘nachtelijk duister’ in stand (is al onderschreven). Het beschermen van duisternis wordt vertaald naar concreet beleid, bijvoorbeeld in regels rond lichtreclame.