Klimaat en duurzaamheid in Meppel

De klimaatcrisis is de grootste opgave van onze tijd. Overal op de wereld zijn de gevolgen van de klimaatverandering zichtbaar: langdurige droogte en branden in  Australië, en Zuid-Europa. Zware regenval en overstromingen in de VS in Duitsland, en in Limburg. Ook in onze gemeente zien we al  gevolgen: water op straat in Nijeveen, schade aan de riolen in Meppel. De tijd dringt om de verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Wij vinden de gemeente  daarbij onmisbaar.

Korte termijndoelen in een klimaatbegroting
GroenLinks Meppel wil geen doelen ergens ver in de toekomst. Klimaatneutraal in 2040 klinkt mooi, maar het is te ver weg. We moeten sneller onze CO2-uitstoot verminderen, zodat onze kinderen en kleinkinderen kans houden op een leefbare toekomst.  GroenLinks Meppel voert daarom naast een begroting op geld ook een klimaatbegroting in. Zodat duidelijk is hoeveel we mogen uitstoten, hoeveel besparing nieuwe maatregelen opleveren en of de gemeente nog op koers ligt. Maatregelen die voor een snellere daling van de CO2-uitstoot zorgen, geven we voorrang.

Inwoners en bedrijven actief helpen
We willen dat de gemeente Meppel haar inwoners  actief helpt bij de energietransitie. Advies geven over de maatregelen die je in je eigen huis kunt nemen. In wijken met veel dezelfde huizen maken we een blauwdruk hoe je je huis klimaatneutraal kunt maken. We willen beginnen in wijken waar veel huizen staan die minder goed geïsoleerd zijn. Juist daar, want daar geven mensen veel geld uit aan energie. En door te isoleren verlaag je direct het energieverbruik (en dus je kosten). Waar nodig helpt de gemeente inwoners ook met financiering.

We willen dat de gemeente Meppel bedrijven stimuleert om energie te besparen. Bijvoorbeeld door te stoppen met stoken om de buitenlucht te verwarmen. Een dichte winkeldeur geeft juist een warm welkom! En een deken of een elektrisch kussen maken een terras óók een aangename plek. En juist lokale bedrijven geven we een grote rol bij de maatregelen om huizen klimaatneutraal te maken.

De gemeente Meppel loopt voorop
Natuurlijk geeft de gemeente in de eigen organisatie het goede voorbeeld. In 5 jaar tijd wordt de hele organisatie klimaatneutraal. Gebouwen worden niet langer fossiel gestookt, voertuigen worden vervangen door zuinige en uitstootvrije varianten en op gemeentelijke grond en daken wordt tenminste zoveel energie opgewekt als wordt verbruikt. Wat over blijft wordt lokaal aangeboden, bijvoorbeeld aan energiecoöperaties.

Duurzaam Meppel
Dit willen we bereiken:

  1. In Meppel stoten we ook op korte termijn flink minder CO2 uit. We leggen dit vast in een klimaatbegroting die net zo belangrijk is als de financiële begroting.
  2. De gemeente helpt inwoners met goed en goedkoop isoleren, als eerste in wijken waar de woningen slecht geïsoleerd zijn.
  3. De gemeente Meppel zelf geeft als organisatie het goede voorbeeld en is over vijf jaar helemaal klimaatneutraal.
  4. Meppel krijgt een duurzaamheidscentrum waar inwoners en ondernemers professioneel advies en concrete hulp krijgen bij verduurzaming.
  5. Meppel stimuleert bedrijven om energie te besparen met hulp van lokale partners.
  6. De groene loper gaat uit voor energiecoöperaties en inwoners die samenwerken op het gebied van duurzaamheid.
  7. Er komen meer groene banen in Meppel doordat de gemeente werkt met lokale energiecoaches en lokale bedrijven die zich in zetten voor duurzaamheid. 
  8. Er komen groene kansen voor boeren in en om Meppel, waar de gemeente boeren inspireert en helpt bij bijvoorbeeld de productie van duurzaam bouw- en isolatiemateriaal.
  9. De gemeente koopt duurzaam en circulair in volgens heldere en openbare richtlijnen. De doelen en voortgang leggen we vast in een klimaatbegroting.
  10. In Meppel gebruiken we minder wegwerpplastic. Bij evenementen worden herbruikbare bekers gebruikt. De gemeente Meppel geeft als organisatie het goede voorbeeld door te stoppen met wegwerpplastic.