Politiek actief sinds 2016

Regelmatig maak ik met mijn buren een praatje op straat. Mijn overbuurman merkte mijn betrokkenheid als het aankomt politieke thema’s op en belde GroenLinks. GroenLinks belde mij en zo ontstond de eerste koffiedate tussen mij en de fractie. De buurman had het goed gezien: mijn politieke betrokkenheid is sindsdien alleen nog maar gegroeid. De goede gesprekken, de inzet op een duurzaam en sociaal Meppel én de kopjes koffie en thee: ze zijn inmiddels niet meer te tellen.

Woonsituatie

Samen met mijn twee kinderen (11 & 7), mijn man en twee katten woon ik een tussenwoning in de Koedijkslanden, een diverse wijk. In deze wijk wonen mensen met allerlei verschillende achtergronden, leeftijden en verschillende inkomens. We hebben een huis met een kleine voor- en achtertuin waar we ondanks het formaat behoorlijk van genieten. We houden van kunst, van kleur, van boeken en planten en daarmee is ons huis dan ook gevuld.  

Favoriete plek in Meppel

Het uitzicht vanaf de Boazbrug. Als ik vanaf de brug richting de molen kijk dan is dat niet alleen een prachtig plaatje, dan zie ik de stad waar ik me zo thuis voel.

Waar hou je je mee bezig?

De eerste lockdown heeft me door de laatste loodjes van mijn studie heen geholpen. Met mijn diploma sociaal werker op zak, de ervaring van raadslid zijn en mijn betrokkenheid op de thema’s: duurzaam en ‘iedereen doet mee’ hoop ik na de verkiezingen een fijne baan te vinden.

Tot die tijd zet ik me volledig in voor GroenLinks, mijn werkzaamheden voor Stichting Polyamorie Nederland én de regenboogwerkgroep. Omdat een groot gedeelte van die werkzaamheden zittend plaatsvindt, met een beeldscherm voor mijn neus, is het fijn om me ook praktisch in te kunnen zetten.

Dat doe ik door het beeldschermwerk af te wisselen met zwerfafvalwandelingen. Voor mij ook een belangrijk moment om inwoners te spreken. Mensen maken makkelijk contact met me als ze me zien lopen met een grijper en een vuilniszak. Tijdens die praatjes hoor ik veel over hoe mensen het wonen in hun wijk beleven, hoe het met ze gaat en wat er beter kan (winst: niet zelden zie ik ze daarna ook zwerfafval oprapen).

Verkiezingsthema

Als lijsttrekker vertegenwoordig ik het volledig verkiezingsprogramma. Dat betekent dat ik ga voor een duurzaam en groen Meppel waar echt iedereen zich thuis kan voelen.

Fietser of wandelaar

Het liefst wandel ik, maar de fiets gaat aanzienlijk sneller. Als de tijd erom vraagt dan spring ik op de fiets. In Meppel kan ik er wel van balen dat je als fietser vaak staat te wachten op auto’s, bij rotondes bijvoorbeeld krijgen fietsers geen voorrang. Gemeente Meppel kan daar echt nog veel aan verbeteren.

Fiets

Laatst kreeg ik de vraag: “heb je nou nog je fiets niet laten maken?”. Ik begreep het niet, omdat ik mijn eigen fiets bij me had. Een stoere zwarte fiets mét stang. Uiteindelijk begreep ik wat hij bedoelde, door die stang kon het onmogelijk míjn fiets zijn, die moest wel van mijn man zijn. Maar nee, dit degelijk modelletje is gewoon van mij.

Favoriete buitenplek

Ik kan lang staren naar het kraakheldere water bij Engelgaarde. Maar ook naar hoe de bomen weerspiegelen in het water, hoe de zon schijnt, hoe de wind het water beweegt. Nog beter: de spelende kinderen in de zomer, prille puberverliefdheden, lekker eten bij het water. Heerlijke plek!

Duurzame daad

Er zijn dit jaar nóg meer tegels uit de tuin verdwenen die plaats hebben gemaakt voor een eetbare tuin. We hebben nu ieder jaar een flinke oogst aan fruit, groenten en kruiden. Heel gaaf, want ik had geen idee dat dit mogelijk was met een klein tuintje.

Guilty pleasure

Ik heb me lang schuldig gevoeld over alles wat ik kon verduurzamen, maar nog niet had gedaan. Nu doe ik wat ik kán doen. Ik eet vaak veganistisch, koop kleding het liefst tweedehands, we doen vaker verpakkingsvrij boodschappen en ik heb geen (eigen) auto meer, maar een treinabonnement. Daar staat tegenover dat ik af en toe in ons heerlijke ligbad stap. De wetenschap dat alle ‘minder vleeseters’ samen nog meer vlees besparen dan de ‘helemaal geen vleeseters’ stelt me gerust. Wanneer je je dat realiseert gaat het erom dat we doen wat we kunnen. Dat hoeft niet perfect te zijn, en ook niet voor iedereen hetzelfde.

Wat in Meppel ontbreekt

Ik mis een helder plan om toe te werken naar het doel: Meppel CO2 neutraal in 2040. Dat is belangrijk, omdat gemeente Meppel wel roept dat dit het doel is, maar nooit een nulmeting heeft laten doen. Als we niet weten waar we beginnen, hoe komen we dan waar we willen zijn: CO2 neutraal in 2040.

Als inwoner mis ik een initiatief zoals de Heerenboeren. Daarbij legt een groep inwoners een bedrag in waarmee ze samen eigenaar zijn van een gemengde boerderij. Een boerderij waar een boer werkt aan de productie van het voedsel waar in de regio vraag naar is. Zo kunnen de inwoners voedsel lokaal inkopen, duurzamer inkopen en verpakkingsvrij.

Gaafste duurzame initiatief

Met kop en schouders: de permacultuurtuin en het voedselbos in de Haveltermade. Inwoners zetten zich daar al heel wat jaren in voor deze duurzame vorm van tuinieren. Het is fantastisch om te zien hoe de tuin zich daar ontwikkelt. Iedereen is welkom bij de tuin en kan meehelpen, een praatje maken of iets uit de tuin snoepen.

Gaafste sociale ontwikkeling

Dat Meppel nu een eigen regenboogwerkgroep heeft! Deze mix van medewerkers van de gemeente tot inwoners zet zich in voor de veiligheid en de acceptatie van LHBT+ (homo, lesbienne, etc) personen.

Gaafste culturele ontwikkeling

Meppel heeft een eigen Stedelijk Museum! Need I say more?