Het is aftellen tot het Koningsdag is. Want die dag stopt Meppel met het gebruik van wegwerpplastic bij evenementen. Voortaan worden frisdranken en bier geschonken in stevige (statiegeld)bekers die niet op de grond verdwijnen maar afgewassen worden en opnieuw gebruikt.

Een ontwikkeling die het gevolg is van inspanning door de raad. Want al in 2019 heeft de raad van Meppel unaniem besloten dat wegwerpplastic bij evenementen niet meer van deze tijd is. Dat is begonnen met vragen en het initiatief van de fractie van GroenLinks. In samenwerking met andere partijen is het doorontwikkeld tot een breed gedragen voorstel.

Dat voorstel heeft ervoor gezorgd dat Meppel vanaf Koningsdag niet meer werkt met slappe bekertjes die massaal op de grond verdwijnen, maar met stevige af te wassen bekers. Het nieuwe systeem is een systeem met statiegeld waarbij je voor je eerste beker een bedrag betaald maar daarna je beker afgewassen wordt en opnieuw gevuld.

In Drenthe is gemeente Meppel de eerste gemeente die stopt met deze vorm van wegwerpplastic. GroenLinks hoopt dat de andere gemeenten snel zullen volgen en dat we een provincie worden waarbij hergebruik prioriteit krijgt! Dan kunnen we overal dansen zonder laag met bekertjes onder de voeten en drinken uit fatsoenlijk stevige bekers.

Bijlages:

Motie

Terugblik:

College heeft geen concrete plannen rondom reductie wegwerpplastic

Motie op initiatief van GroenLinks Meppel unaniem aangenomen: Terugdringen single-use-plastics bij evenementen